Ahmed Ismail, az egyiptomi parlament védelmi bizottságának tagja szerint Egyiptom is csatlakozna egy a NATO mintájára létrehozott közel-keleti katonai szövetséghez. Donald Trump szaúd-arábiai látogatása során utalást tett arra, hogy a közeljövőben közreműködne egy ilyen arab NATO megalakításában.
Donald Trump amerikai elnök szaúd-arábiai útja során egy beszédében utalást tett arra, hogy közel-keleti látogatásai részeként egy a térségi országokat egységbe tömörítő katonai tömb létrehozásán dolgozik. Elmondása szerint a látogatások célja olyan új együttműködések kialakítása, ami hozzájárul a biztonság és stabilitás megteremtéséhez a Közel-Keleten, és ennek érdekében számos térségi országgal folytat tárgyalásokat. A kijelentés megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, mely szerint a Trump-adminisztráció többek között Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek bevonásával akar létrehozni egy regionális katonai szövetséget, hogy ezzel ellensúlyozza Irán növekvő térségi befolyását.
Az új koalíció olyan kollektív védelmi irányelveket fogadna el, melyek jelenleg a NATO működésének is részét képezik, emellett szoros titkosszolgálati együttműködést alakítanának ki Izraellel, bár formálisan se az Egyesült Államok, se Izrael nem lenne a katonai tömb tagja.
Ahmed Ismail, az egyiptomi parlament védelmi bizottságának tagja megerősítette ezeket az értesüléseket, hozzátéve, hogy Egyiptom csatlakozna egy ilyen katonai tömbhöz, amennyiben azt valóban megalapítják. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem támogatná az új katonai tömb részéről erő alkalmazását Szíriával szemben. A politikus szerint Egyiptom fő szerepét abban látja, hogy hozzájáruljon a Közel-Keleten az erőegyensúly megteremtéséhez, és megvédje a térségi országokat a külső fenyegetésektől. Ismail szerint ebben benne foglaltatik az is, hogy az egyiptomi vezetők már „nem bíznak abban, amit az amerikaiak mondanak.”

http://www.hidfo.ru/2017/05/arab-nato-t-hoznanak-letre-a-kozel-keleti-orszagok/