vona-gabor-bbc-hidfo-ru
A brit sajtóorgánum kifejti, hogy a Jobbik maga mögött hagyta “nemzeti radikális múltját”, és ma már nem inzultálja a cigány és zsidó közösséget, ezért az egyetlen elfogadható lehetőség a magyar kormánypárt elűzésére.
“A Jobbikot 2003-ban alapították, radikális nacionalista célkitűzések mentén. A szocialista kormány elleni 2006-os tüntetések által vált széles körűen ismertté. Ugyanez a Vona Gábor alapította a Magyar Gárdát, egy paramilitáris szervezetet, aminek a Jobbik extrémista besorolását köszönhette”írja a BBC. A brit lap összefoglalójából azonban kiderül, hogy ma Orbán Viktorral szemben már teljesen elfogadhatónak, sőt, kívánatosnak tartják a Jobbik kormányra jutását, azon okból kifolyólag, hogy a pártban számos változás történt az évek során.
“Egy radikális nacionalista pártból, ami inzultálta a cigány és zsidó közösségeket, egy mérsékelt ‘konzervatív néppárttá’ vált, emiatt a Jobbik az egyetlen reális lehetőség Orbán Viktor és a Fidesz elűzésére.” – írták.
A BBC emellett hosszasan sorolja, miért vált számukra hiteles kormányváltó lehetőséggé a Jobbik; azt írják, a korábban cigánybűnözésről beszélő Vona Gábor ma már nem ellenséges a cigánysággal szemben, és ennek alátámasztásaként cigányasszonyokkal ölelkező fotót posztol saját Facebook-oldalán.
Vona Gábor Facebook-bejegyzéséből vett kép a BBC-n.Vona Gábor Facebook-bejegyzéséből vett kép a BBC-n.
A lap emellett a Jobbik érdemeként említi, hogy már nem ellenséges a zsidó közösséggel szemben, emellett kiszorította a pártvezetésből azokat a politikusokat, akik az Európai Unió zászlaját égették, és ki akartak lépni az EU-ból.
A brit lap a Jobbik néppártosodásának sikereként említi, hogy a párt meg tudta akadályozni a magyar kormány bevándorlás-ellenes törekvéseit. “A 2010 óta hatalomban lévő Fidesz két csatát vesztett az utóbbi hónapok során, és mindkettőért a Jobbikot okolja: október 2-án elbukott a migránskvóták elleni népszavazás, november 8-án pedig elbukott a parlamentben a szavazás, ami alkotmányban rögzítette volna a migránskvóták tiltását.” – írták.
A lap azt írja, Vona Gábor hatalmas erőfeszítésekkel próbálja újrapozícionálni a korábban migránsellenes pártot, és ma már törekszik a különféle politika bélyegek elkerülésére. “Ellentétben más szélsőjobboldali vezetőkkel, Vona Gábor csodálja a szúfi iszlám tradíciót, amit komoly küzdelmek árán próbált elmagyarázni saját, vehemensen migránsellenes pártjának is.”
Végül a BBC azzal összegzi, hogy “Vona Gábor az év folyamán eltávolított a pártból két alelnököt, akik megbecstelenítették az Európai Unió zászlaját”, és “ma már azt ígéri, hogy helyreállítja a fékek és ellensúlyok rendszerét, ami az Orbán-kormány idején súlyosan sérült”.

http://www.hidfo.ru/2016/11/bbc-a-jobbik-az-egyetlen-lehetoseg-orban-eluzesere/