amerikaiak-kivonulnak-afganisztan-hidfo-ru
Barack Obama elnökségének lejártával Svédország vezetői attól tartanak, hogy véget érhet az Egyesült Államokkal folytatott katonai együttműködés. A “biztonságpolitikai szakértők” már pánikolnak, orosz inváziótól tartanak.
A Dagens Nyheter svéd napilapnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Mikael Holmström szerint Donald Trump győzelme “arculcsapásként” érte Svédországot, és “különösen rossz hír” a svéd biztonságpolitika szempontjából. Az utóbbi évek során az ország kiterjedt katonai együttműködést épített ki az amerikaiakkal – most Trump győzelme miatt attól tartanak, az amerikai hadsereg kivonulhat a térségből, ezzel kiszolgáltatottá téve Svédországot.
Bár Svédország nem tagja a NATO-nak, néhány év leforgása alatt szoros együttműködést alakítottak ki a nyugati katonai szövetséggel. Ráadásul azt is megengedték, hogy az ország vezetői a nyugatiak elvárását, a hisztérikus tónusú, Oroszország elleni háborús uszítást is teljes mértékben átvegyék. A NATO felé kacsingatva Svédország elkezdte ellenségként kezelni Oroszországot, emiatt most hatalmas a pánik a svéd vezetők körében; attól tartanak, hogy az amerikai biztonságpolitika hirtelen változása miatt egyedül maradnak ezzel az aprólékosan felépített ellenségképpel. A lapnak nyilatkozó szakértő egyenesen orosz inváziótól tart, ami szerinte már a következő hónapokban bekövetkezhet, ha kivonulnak az amerikaiak.
A Sydsvenskan svéd napilapnak nyilatkozó szakértő pedig a harmadik világháború kitörésétől tart, ami szerinte Donald Trump “izolacionista” politikája miatt következhet be. Olle Lönnaeus publicisztikája egy olyan lehetőséggel riogatja az olvasókat, miszerint az amerikaiak “eladták Kelet-Európát”, Trump és Putyin felosztotta egymás közt az európai kontinenst. Az ehhez hasonló publicisztikák most tömeges mértékben jelennek meg, gyakorlatilag elárasztották a svéd fővonalú médiát. A pánik oka, hogy Svédország az USA nyomására ellenségként viselkedett Oroszországgal, ám korábbi szövetségeseik most hirtelen kihátráltak mögülük, így teljes káoszt és leszámolásokat vizionálnak. Lönnaeus szerint “Trump és Putyin megegyezésének” köszönhetően “a Baltikum és az északi országok is – amerikai jóváhagyással – orosz érdekszférába kerültek”, így a továbbiakban nem számolhatnak amerikai segítséggel. A svéd védelmi miniszter már bejelentette, hogy drasztikus mértékben megnövelik a katonai kiadásokat.

http://www.hidfo.ru/2016/11/az-amerikaiak-kivonulasara-keszul-svedorszag/