Immár félhivatalosan is frontországgá vált Ukrajna: zsoldosként jobban meg lehet élni, mint békés polgárként. Azok az ukrán állampolgárok, akiknek problémát jelent a számlák befizetése, lehetőséget kapnak arra, hogy kiemelkedő fizetésért a frontra vonuljanak, és harcoljanak a NATO érdekeiért.
A Veszti ukrán hírügynökség beszámolója szerint Kijevben az emberek elkezdtek olyan számlákat kapni, amihez egy szokatlan hirdetés is társul; a kiérkező villany- és gázszámla mellé ajánlatot kapnak arra, hogy amennyiben problémát jelent nekik a számlabefizetés, beállhatnak zsoldosnak a NATO alkalmazásába, havi 1000-1200 euróért.
A közel 400 ezer forintnak megfelelő bér Ukrajnában kiemelkedően magas összeg, így okkal mondható, hogy ezt hozta az atlantizmus; az EU- és NATO tagjelölt-aspiráns országban zsoldosként könnyebb megélni, mint társadalmilag hasznos munkát végző, békés polgárként. A nyomtatvány arra tesz ajánlatot, hogy a számla birtokosa jelentkezzen a NATO békefenntartó kontingensébe, ahol 1200 euró körüli bér várja.
A Veszti értesülései szerint nagy mértékben csökkent azoknak a száma, akik szolgálni akarnak az ukrán hadseregben, ami arra kényszeríti a védelmi minisztériumot, hogy ehhez hasonló unortodox módszerekhez folyamodjon. A keleti fronton vívott háború különösen a fiatalok körében népszerűtlen, akik gyakran inkább másik országba költöznek, hogy így elkerüljék a sorozást. 2015 októberében a Lenta.ru azt írta, több mint tizenhatezren dezertáltak az ukrán hadsereg soraiból.


http://www.hidfo.ru/2016/08/mar-a-villanyszamlaval-kuldik-a-behivot-az-ukranok/