Angela Merkel német kancellár közmegítélése nagy mértékben romlott a Németországban történt terrortámadásokat követően. Merkel ennek ellenére a német politika vezető alakja marad, népszerűtlensége ellenére is ráerőlteti saját politikáját a többségi társadalomra.
Bár a júliusi terrortámadások megtépázták Angela Merkel támogatottságát, úgy tűnik, a politikus mindinkább egy autokrata vezetőként kezd viselkedni, aki nem foglalkozik azzal, mit gondol róla a társadalom nagy része – írja a norvég Aftenposten publicistája. A legutóbbi közvélemény-kutatás, amely Merkel támogatottságát mérte, azt mutatta, hogy egy +5-től -5-ig terjedő skálán a kancellár megítélése 1,4-ről 1,0-ra esett július óta. Christina Pletten emellett visszautal egy másik, a DeutschlandTrend által végzett felmérésre, melynek eredményei szerint a lakosságnak mindössze 35%-a van megelégedve Merkel bevándorlás-politikájával. Ezzel a kancellár támogatottsága mélypontra jutott, mióta egy évvel ezelőtt sokszorosára nőtt a bevándorlás mértéke.
Az Aftenposten publicistája visszahivatkozik a Kereszténydemokrata Unió mért támogatottságára – 35% – is, ami azt mutatja, hogy Merkel bevándorlás-politikája főként a kancellár személyének megítélését rontja, nem a párt egészét tette népszerűtlenné.
“Ennek ellenére nem mutatkoznak annak jelei, hogy Merkel nem marad kancellár.”
Merkel támogatottsága tehát a CDU-tól függetlenül csökken, mostanra gyakorlatilag annyian támogatják a kancellárt, ahány bevándorló-hátterű személy él Németországban. Ha Merkel ennek ellenére úgy dönt, hogy hatalomban marad, és ráerőlteti saját nézeteit a többségi társadalomra, az a demokráciától való elfordulást jelenti.
Július 18-án egy menekült baltával támadott egy vonat utasaira. Néhány nappal később, július 22-én egy iráni származású német állampolgár kilenc embert gyilkolt meg Münchenben. Július 24-én egy szíriai menekült macsétával gyilkolt meg egy várandós asszonyt – fényes nappal -, majd néhány órával később egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Ansbachban.
Július elején a Bloomberg még arról számolt be, hogy Merkel támogatottsága a 2015 szeptembere óta legmagasabb értéket mutatja, ami annak volt tulajdonítható, hogy a kancellár ígéretet tett arra; egyben tartja az Európai Uniót, abban az esetben is, ha a britek kilépnek. A lap akkor még külön kihangsúlyozta az ARD televízió számára készült felmérést, miszerint Merkel támogatottsága kilenc százalékkal, 59%-ra nőtt.
http://www.hidfo.ru/2016/08/autokrata-vezetokent-viselkedik-angela-merkel/




Tovább esett Angela Merkel támogatottsága

Angela Merkel hidfo.ru
Július vége óta is tovább erodálódott Angela Merkel támogatottsága; egy +5-től -5-ig terjedő skálán 1.4 pontról 1.0-ra esett a kancellár közmegítélése.
A ZDF televízió Politbarometer közvélemény-kutatásának eredményét pénteken hozták nyilvánosságra. A felmérés rangsorolta a német politikusokat az alapján, milyen eredményt érnének el, ha a 2017-es választások helyett a választók most vasárnap járulnának a szavazóurnákhoz. Angela Merkel negyedik helyezett lett ebben a rangsorolásban – az első helyen Winfried Kretschmann áll, Baden-Württemberg miniszterelnöke – 2,1 ponttal. Őt követi Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, majd Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter 2,0, illetve 1,6 ponttal.
A megkérdezés eredményei szerint a választók többsége negatívan viszonyul a kancellár bevándorlás-politikájához, emellett 45%-uuk úgy gondolja, hogy a német kormány által erőltetett, Törökországgal kötött migrációs egyezmény bukásra van ítélve.
A felmérésből kiderült továbbá, hogy a táradalom jelentős többsége – 72 százalék – támogatná a hadsereg bevetését belföldön, ha egy újabb terrortámadás történne Németország területén.

http://www.hidfo.ru/2016/08/tovabb-esett-angela-merkel-tamogatottsaga/