A német külügyminisztérium közleménye szerint Ukrajna a közeljövőben nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz, mert Ukrajna egy korrupt ország, ahol háború van, emellett az EU-tagállamok közül sem mindegyik támogatja a csatlakozást.
A Die Zeit beszámolója szerint Németország külügyminisztériumának szóvivője azt mondta, hogy a külügy jelenleg egyáltalán nem is foglalkozik az ukrán csatlakozás kérdésével, mert ehhez nem adottak a feltételek. A szóvivő számos más probléma mellett az ország egészét áthálózó korrupciót nevezte meg, ami ellen az ukrán kormány nem mutat hatékony fellépést. Angela Merkel német kancellár napokkal ezelőtt szintén kijelentette, hogy az ukrán EU-csatlakozás jelenleg nem elképzelhető.
Ugyanakkor, Ukrajna annak ellenére is alkalmasnak tartja magát az uniós tagságra, hogy az országban ma is háború zajlik; Vlagyimir Grojszman kijevi kormányfő a Funke Mediengruppe német lapnak adott interjúja során azt mondta, szerinte Ukrajna tíz éven belül az Európai Unió tagállama lesz. Ők “az európai utat választják, vagyis a szabadságot, emberi jogokat, és erős gazdaságot” – mondta.
Grojszman ezzel arra a társulási egyezményre hivatkozott, amiről az Európai Unió 28 tagállamából összesen egy országban dönthetett a lakosság, de ott elutasította. A kormányfő ugyanazon indokból kifolyólag veszi kész ténynek az uniós csatlakozást, amiért az államfő is: szerinte Európában nem számít a többségi lakosság véleménye, ehelyett elég, ha a milliárdosokkal megállapodnak a csatlakozásról.
Petro Porosenko hetekkel korábban kijelentette; szerinte a Hollandiában tartott referendumnak nem lesz semmilyen következménye, hiszen az nem ügydöntő népszavazás volt, így a nép döntése a kormányra nézve nem kötelező érvényű. Hollandiában a lakosság 61%-os többséggel szavazta meg az EU-ukrán társulási egyezmény elutasítását. Azt követően az EU egyik legerősebb gazdaságú országa megszavazta az Európai Unióból kilépést, így Ukrajna EU-csatlakozása nem csak az ukrán fél miatt került veszélybe; kérdéses, hogy tíz év múlva lesz-e még Európai Unió, amihez csatlakozhatnak.


http://www.hidfo.ru/2016/07/nemet-kulugy-haborus-orszag-ne-csatlakozzon-az-eu-hoz/