Eljött a hét, amikor Orbán Viktor válaszol a parlamentben a hozzá beadott azonnali kérdésekre.
Elsőként Vona Gábor Jobbik-elnök kérdezte többek közt Andy Vajna , Habony Árpád vagy épp Mészáros Lőrinc meggazdagodásáról.
alő
A kormányfő egyetlen mondattal azt felelte: “sose volt, sose lesz, most sincsen semmilyen strómanom”. Vona erre azt javasolta: menjenek bíróságra, és beszéljék meg ott, hogy valójában kik ezek az emberek. Orbán újra csak azt válaszolta erre: a vagyonnyilatkozatokban kötelező leírni az igazságot. “Sose voltam vagyonos ember, most sem vagyok az, sosem leszek. (…) A rendszerváltáskor dönteni kellett, hogy valaki politikus lesz vagy üzletember, én döntöttem, és ennek a következményeit vállalom” – mondta.
Schiffer András (LMP) az állami cégvezetők bérplafonjának felemeléséről kérdezte Orbánt. A miniszterelnök válaszában arról beszélt: a jegybankot elismerés illetné, nem vádaskodás. Arra a kérdésre pedig, hogy helyesnek tartja-e az állami vezetők mostani fizetéseinek rendszerét, igennel válaszolt.
A jobbikos Szilágyi György az offshore-botrányról kérdezte Orbánt: miért csak látszatintézkedésekkel és hangzatos médiaszereplésekkel próbálják eltitkolni az érintettséget? Arról is megkérdezte a kormányfőt: mikor hozzák nyilvánosságra a családtagjaik vagyonnyilatkozatait is? Orbán szerint a kérdésfeltevés nem fair, mert a kormány igenis tesz az offshore-ügyek ellen. Vizsgálatok vannak és lesznek – ígérte.
“Ott kell adózni, ahol az ember a pénzt megkeresi” – ezt már Schiffer újabb azonnali kérdésére válaszolta Orbán. Az LMP elnöke azt kérte: az MNB, az állami cégek vagy épp az önkormányzatok ne léphessenek üzleti kapcsolatba offshore cégekkel. “Hogy a Nemzeti Bank kitől vesz meg egy ingatlant, az elég behatárolt, mert attól veheti meg, aki eladja” – válaszolta Orbán.
(vgo)