Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint sem tartható megoldás a Brüsszel által erőltetett kvótarendszer a migrációs válság kezelésére – ehelyett olyan megoldásra van szükség, amit a tagállamok elfogadnak.
Az Európai Uniónak fokoznia kell a biztonsági intézkedéseket a schengeni övezet határain ahelyett, hogy újabb kvóta-tervezeteket dolgoz ki a migránsok elosztására vonatkozóan – mondta Bohuslav Sobotka, pénteken a lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.
Csütörtökön az Európai Bizottság megtette azt a lépést, amiért a tagállamok egy része már a kezdetektől ellenzi a kvótarendszert: javasolta, hogy az Európai Unió változtassa meg a kvótarendszert, és az összes, az EU területére érkező bevándorlót osszák el a tagállamok közt, hogy ezzel segítsék Olaszországot és Görögországot, ahol a schengeni övezet külső határain továbbra is átengedik a migránsokat.
Sobotka kijelentette, hogy az utóbbi hónapok rámutattak: se a kvótarendszer, se a kormányok hatásköreinek átadása az Európai Bizottság számára nem tartható. A cseh kormányfő Varsóban találkozott a lengyel miniszterelnökkel, ahol kormányközi találkozó keretén belül egyeztettek a közös álláspontról.
Sobotka a Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón egyértelművé tette, hogy az Európai Bizottság által erőltetett intézkedés nem járható út, és csak elmélyíti a problémákat – ehelyett olyan megoldásra van szükség, amit a tagállamok elfogadnak. A migránsok Európában letelepítését a visegrádi csoport (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) ellenzi leghatározottabban, de a V4 közös álláspontját szerte Európában követendő példának tartják a választók.

http://www.hidfo.ru/2016/04/nem-kvotakra-van-szukseg-hanem-hatarvedelemre/