A Moody’s hitelminősítő intézet szerint Oroszországban a fogyasztási adó emelése nem fogja érinteni a hitelbesorolás kilátásait, mert az orosz olajvállalatok várhatóan továbbhárítják plusz költségeiket lakossági ügyfeleikre.
A Moody’s pénteken megjelent közleményével egyidejűleg nyilvánosságra hoztak egy hosszabb jelentést is, emellett a Moody’s alelnöke, Denis Perevezentsev azt mondta: “abban az esetben is, ha az orosz olaj- és gázcégek nem tudják áthárítani a további adóterheket lakossági ügyfeleikre, a negatív hatás meglehetősen korlátozott lesz.” Eszerint a Basneft és a Gazprom Neft várhatóan 6-7 százalékos veszteséget szenved, ha nem tudja továbbhárítani az adóemelést a fogyasztókra.
Pénteken a fogyasztási adó olaj vonatkozásában kettő (dízel esetében egy) rubellel nőtt. Korábban a Fitch hitelminősítő ügynökség adott ki egy közleményt, amiben úgy értékelte, hogy további adóemelés esetén az orosz olajvállalatok hitelbesorolása nyomás alá kerülhet. Az értékelés szerint az érintett vállalatok számára a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha jelentősen megváltozik az adórendszer, ami korábban megóvta őket az olajárak esésének negatív hatásaitól.

http://www.hidfo.ru/2016/04/a-fogyasztok-fizethetnek-a-hitelminositok-altali-nyomas-miatt/