Svédország további egy hónappal meghosszabbítja az átmeneti határellenőrzést a schengeni övezet országai felé. A belügyminisztérium döntése azonban több országon át korlátozza a migránsok mozgását: Dánia szintén a svéd intézkedésektől tette függővé a határellenőrzés fenntartását vagy eltörlését.
Svédország belügyminisztériuma szerdán jelentette be, hogy további egy hónapra érvényben marad a fokozott határőrizet a schengeni övezet irányába. A kormány novemberben vezette be a határellenőrzést mint átmeneti intézkedést, annak érdekében, hogy csökkentse az országba irányuló bevándorlást; azóta több alkalommal meghosszabbították a határőrizetet, legutóbb április 8.-ig.
Dánia integrációs minisztériuma pénteken közölte, hogy május 3.-ig, egy hónappal hosszabbítják meg a határőrizetet Németország irányába. Elmondásuk szerint ezt annak érdekében teszik, hogy ne torlódjanak fel bevándorlók tömegei Dánia területén. Ugyanakkor egyértelművé tették, hogy a korlátozások további fenntartásáról a svéd kormány bevándorláspolitikájától függően születnek majd döntések. Amennyiben Svédország érvényben tartja az “átmeneti” határőrizetet, a dán-német határon is érvényben marad a korlátozás.

http://www.hidfo.ru/2016/04/svedorszag-is-meghosszabbitja-a-hatarellenorzest/