szít
Palmüra után Szíriában az egyre tehetetlenebb dzsihadista latorbandák dühe a civil lakosság ellen fordul!-egyre több helyen.
Aleppo, Damaszkusz, Idlib és Latakia tartományokban a “Dzshebhat an-Nusra” a “Jaish al-Islam” és a “Liwa al-Haq” bűnbandák terrorja tizedeli a lakosságot.
Palmürába tegnapelőtt orosz aknamentesítő műszaki alakulatok érkeztek. Kutyákkal, ketyerékkel. Megkezdődött az ősi romváros aknamentesítése.
De hát Palmürán túl is van élet a szíriai polgárháborúban. A kormányhadsereg előtt “vannak még” elvégzendő feladatok. Tegnap meg is kezdték Latakia tartományban Jisr al-Shughour városa felszabadításának előkészületeit. A várost a “Jaysh Al-Fateh latorhorda terrorizálja.
Homsz tartományban Deir ez-Zor van beírva a hadsereg programfüzetébe. Az ISIS által már csak részben-de nagyobb részben-megszállva tartott város felé Palmüra irányából megindultak a sivatagon áthaladó úton a kormányerők a tartományi főváros irányába.
paz
Persze mind az orosz, mind a szír légierő harci gépei gyorsabban térülnek-fordulnak. A földi erők érkeztéig ők készítik fel Deir ez-Zor sátánfattyait a rájuk váró végre. Tegnap sem volt ez másként. A kalifátus pribékjei nem unatkoztak-viszon néhány légicsapás eredményeként fogyatkoztak.
A nevezetes út mentén komoly olajbót működik/működött Sukhnah falunál. Jó kis bevételi forrásként az ISIS-nek. Meg is erősítették a banditák rendesen, de hát akkori elgondolásaikban egy hatékony légierővel nem számoltak. Így aztán a bót tegnap bezárt.
Homszban szintén a kormányhadsereg programjára van tűzve az asszír város Quraytayn-mint ISIS erősség elfoglalása.
qar
A város környéki magaslatokat a szír tüzérség tegnapra “belakta”! Az orosz-szír légipáros is beköszönt. Legalább harminc alkalommal. Úgyhogy Quraytayn dzsihadistáira mozgalmas időszak vár.
A Törökországgal határos Al-Hasaka tartomány határmenti szír városát, Qamishlit tegnap a török tüzérség bombázta. A városban a kurd YPG és a Demokrata Szövetség szervezi az életet, azaz ők irányítják a várost. A török tüzérségi attaknak pontosan meg nem nevezett számú civil áldozata lett.
Aleppo török határmenti területeit is több alkalommal ágyúzta tegnap a török tüzérség. Itt is a kurdok voltak a célpontok.
Quneitra és Damaszkusz tartományokban tovább dúl a dzsihadista belháború. Afféle külön polgárháborút vívnak egymással a különöző latorbandák. A libanonnal határos Kalamük hegység nyugati lejtőin az al-Kaida pusztítja igencsak véres csatákban az ISIS martalócait. Dzharud Karah határátkelőhelynél közel száz dzsihadita pusztult el.
A harcok több szakaszon már átterjedtek Libanon területére is.
http://www.balrad.com/2016/03/30/sziria-97/