2016. március 30., szerda

Az ENSZ nem volt képes betölteni a béke őrének szerepét

Damaszkusz kizárólag az orosz hadsereg bázisainak jelenlétét ismeri el, más országok illegálisan próbálják megvetni lábukat Szíria területén. Az ország legitim államfője kijelentette; Oroszország fegyveres erőinek jelenléte nem csak a terrorellenes harc szempontjából fontos, hanem a világ erőegyensúlyának biztosítása érdekében is jelen kell legyen az orosz hadsereg Szíriában.
Bassár el-Aszad, Szíria elnöke a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott; “ez csak az egyik ok. A külföldi bázisok jelenléte nem pusztán a terrorizmus elleni harchoz kötődik, hanem a nemzetközi helyzet egészéhez. Sajnálatos módon a Nyugat a hidegháború során és azt követően sem változtatta meg politikáját, ami a mai napig változatlan – hegemóniát akar a nemzetközi döntéshozatalban, és sajnálatos módon az ENSZ nem volt képes betölteni a világban a béke őrének szerepét – még most sem, annak érdekében, hogy eredeti státuszát visszanyerhesse.”
Az államfő elmondása szerint az orosz katonai bázisok jelenléte szükséges a szíriai kormánynak, de más országoknak is, a világban a nemzetközi egyensúly fenntartása érdekében. “Ez az igazság, akár egyetértünk vele, akár nem – de jelenleg ez a jelenlét szükséges” – tette hozzá. “Az orosz hadsereg bázisainak jelenléte Szíriában nem megszállás, hanem segítség az ország stabilitásának és biztonságának fenntartásában”.
Aszad elmondása szerint ez a mintegy hat évtizede tartó kapcsolat amiatt működik gördülékenyen, mert más téren is hasonló alapelvek mentén működik a két ország. Ennek okán, a nyugati világ változékonyságával és kiegyensúlyozatlanságával ellentétben a stabilitás és biztonság fenntartását jelenti az orosz katonai jelenlét, “és éppen ez, amit mi akarunk” – mondta Aszad.
Az államfő szerint Szíriának azt követően is szüksége lesz az orosz bázisok jelenlétére, hogy a terrorizmus elleni harc lezárult, és az ország újra stabilizálódott. Épp annak okán, hogy jelenlétük lehetővé tette az ország destabilizálására adott döntő erejű választ, – és a jövőben minél nagyobb nyomás nehezedik a szíriai kormányra a nyugati országok részéről, annál nagyobb szükség lesz az orosz katonai segítségre.

http://www.hidfo.ru/2016/03/az-ensz-nem-volt-kepes-betolteni-a-beke-orenek-szerepet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése