A jobboldali és baloldali liberálisok egyaránt Simicska Lajos gazdasági térvesztésével és politikai térnyerésének lehetőségével foglalkoznak; valaki az ördöggel is kezet fogna a hatalom megszerzése érdekében – mások inkább reménykednek, hogy a politikai ellenfél fog az ördöggel kezet fogni.
A VS.hu információi szerint Debrecenben is bontják Simicska Lajos vállalkozásának hirdetőoszlopait; annak ellenére, hogy a folyamatot bírósági döntések akadályozzák, országos szinten zajlik a milliárdos vállalkozó érdekeltségeinek kiszorítása – Budapest már tavaly egyoldalúan szerződést bontott a vállalkozó cégével, a Mahir hirdetőoszlopait pedig januárban kezdték eltávolítani a közterekről, amit helyenként azt követően is folytattak, hogy a Fővárosi Bíróság kimondta annak tiltását.
Pénteken az Origo számolt be arról, hogy “Nem hagyják békén Simicska rádióját”, és hatósági eljárás indult a Class FM-mel szemben. A liberális sajtóorgánumok körében látható gyakorlatnak megfelelően az Origo is hangsúlyozottan “Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló” személyként hivatkozik Simicska Lajosra, mintha a milliárdos pusztán annak okán az ellenállás szimbólumává válhatna, hogy kormánykörökben már nem neki szokás leosztani a nagy üzleteket. A Class FM-mel szemben többek között annak okán indított eljárást a médiatanács, hogy társadalmilag elfogadott jelenségként mutatta be a prostitúciót, elfogadható konfliktuskezelési módszernek mutatta be az erőszakot, és pozitív színben tüntette fel a drogfogyasztást.
Szombaton a HVG azt kifogásolta, hogy nem Simicska vállalkozása nyerte meg a Bátaapátiban épülő nukleáris hulladéklerakó újabb tendereit – alig egy nappal azt követően, hogy a HVG újságírója hasonló stílusban közölte; az Aldiban már nem kapható Simicska Lajos lapja, a Magyar Nemzet – ehelyett inkább Magyar Időket árulnak.
Ma a Népszabadság arról számolt be, hogy a közbeszerzési törvény megsértéséért ötmillió forintra büntették Simicska vállalkozásait, a Közgépet és az A-Hídat. Vasárnap pedig az ATV kormánykörökben eluralkodó rettegést vizionált annak kapcsán, hogy Simicska Lajos esetleg beállt a Jobbik mögé anyagi támogatónak. Szerintük Simicska “számtalan vitatott ügyre érdemi rálátással rendelkezhet, így a választási kampányban tippeket adhat a Jobbiknak korrupciós jellegű ügyekben.”
Hidakat építenek
Korábban Vona Gábor teljes magabiztossággal állította, hogy pártja semmilyen külföldi támogatásban nem részesül, a múltban sem kapott ilyet, és a jövőben sem fogadná el. Kijelentése akár teljes mértékben igaz is lehet: nem sok példát látni arra, hogy egy politikai párt közvetlen egy idegen országtól kapna támogatást. Ehelyett belföldi szponzorokat alkalmaznak (hidakat építenek), amivel teljes mértékben elkerülhető a külföldi támogatás látszata.
A Marine Le Pen féle francia Nemzeti Front esetében nyilvánvaló volt a “külföldi támogatás”, hiszen belföldi banktól – politikai okokból – hitelt nem kaptak, emiatt egy az ő irányukba politikailag nem ellenséges ország állami tulajdonú bankjához kellett fordulniuk.
Simicska Lajos híd szerepét töltheti be – és, hogy pontosan milyen híd lehet Simicska Lajos, annak visszafejtésére Bajnai Gordon egy szerencsétlen kijelentése ad alkalmat.
2014. május 29-én Bajnai Gordon neve volt az egyetlen magyar név a Bilderberg csoport Koppenhágában kezdődő találkozója meghívottjainak listáján. Koppenhágából hazaérkezését követően Bajnait a sajtó képviselője arról kérdezte, hogy milyen célból vett részt az összeesküvés-elméletek által övezett csoport találkozóján. A politikus akkor saját közösségi-média profilján számolt be egy újságíróval zajlott beszélgetésről, amelyben azt kérdezték tőle, “kapott-e bármilyen politikai, gazdasági kérdésekkel kapcsolatos, iránymutatást, felkérést, esetleg feladatot?” A politikus a kérdésre azt felelte; “Igen, hogy próbáljam Simicska Lajost megnyerni a Bilderberg szponzorai közé. A tavalyi osztalékból bőven telik rá.”
Ha egy milliárdos a Bilderberg csoport szponzora, az alatt nem azt kell érteni, hogy a milliárdos anyagilag támogatná a rejtélyes nemzetközi csoportot. Ehelyett kötelezettséget vállal arra, hogy az általuk meghatározott személyeket és csoportokat fogja szponzorálni a saját országában. Bajnai elejtett mondata szerint Simicska Lajos egy ilyen személy.
A milliárdos vállalkozó és a Jobbik vélt vagy valós kapcsolata szintén nem új keletű dolog: 2015. február 27-én Vágó István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a kormány holdudvarából kiszorított oligarcha nem saját pártot fog alapítani, hanem támogatóként beáll a Jobbik mögé, és hosszú távon a nemzeti radikális párt irányvonalát próbálja majd meghatározni, hogy ezáltal revansot vegyen a kormánypárton. Ezeknek a feltételezéseknek az eloszlatásában nem segített, amikor Vona Gábor július 24.-én a Vona7 c. online műsorban azt mondta, szerinte Simicska Lajos lenne a korrupcióellenes ügyészség vezetésére egyik legalkalmasabb személy.
A párt politikusait megosztja a kérdés. Valaki szerint Vona Gábor ironizált: ők azok, akik szeretnék nem elhinni ezeket a feltételezéseket. Mások bizonyíték nélkül is kész tényként kezelik, hogy a Jobbik vezetése elárulta saját elveit, és összejátszik kétes hátterű milliárdosokkal. Megint mások a párton belül zajló zsarolásokról és megfigyelésről adnak információkat. Bár a Jobbik-Simicska összetalálkozás egyelőre nem bizonyított tény, annyi biztos, hogy a Jobbik új alapokra helyezné a politikát – Simicska viszont nem fogja. Ő egy hanyatló rendszer milliárdosa; amiatt szakadt le a kormánypárt holdudvaráról, mert nem volt hajlandó mindent új alapra helyezni. Sokáig ő volt a Fidesz mögötti pénzember, és ha egy másik párt mögé áll be, az idővel pontosan olyan lesz, mint a Fidesz – Simicska idejében.
Ahogy közeleg a Jobbik tisztújító kongresszusa, ez mindinkább meghatározó kérdéssé válik; miért nem alapítanak saját pártot inkább azok, akik a régi Fideszt akarják újjáépíteni? A Jobbikot nemzeti radikális fiatalok építették fel. Ha hagyják a pártot néhány személy által új alapra helyezni, minden befektetett munkájuk hiába való volt.

http://www.hidfo.ru/2016/03/a-bilderberg-szponzoraert-aggodnak-a-liberalisok/