Oroszország lakói nem nagyon ismerik a “magyar baj” néven említhető problémát! Amit nálunk “cigánykérdésként” tartunk nyilván. Egyrészt mert náluk csak mutatóba ferdül elő ez az etnikum, másrészt pedig a hatalmas országban nem feltűnőek.
Persze a Tula-régióban lévő Plehanovo falu lakói meglehet nem így látják a dolgot. A falu tán Oroszország legnagyobb morekolóniájával “büszkélkedhet”, akik most országos hírnévre-ezzel kapcsolatban pedig alighanem némi szibériai “üdülésre” is számíthatnak. Miután fölgyógyultak.
Merthogy a kolónia öntevékeny életet folytatott. Már eleve azzal, hogy létrehozták a maguk elszeparált “lakónegyedét”! Ami miatt mind a falu őslakói, mind a hatóságok a homlokukat ráncolták. Mármint a hirtelen nőtt kalyibanegyed-és az összes kísérőjelensége-miatt. De rájuk hagyták a dolgot. (Már nem tennék!)
A problémák azzal kezdődtek, hogy Plehanovo autentikusan termett moretelepének népe infrastruktúrára vágyott. Gázra, vezetékes vízre, villanyra, stb. XXI. századra. Csakhogy a helyi hatóságok magyarázkodását nem fogták föl. Engedély nélkül “épített házakba” nem áll módjukban…
pek
De Plehanovo morei a választ nem nagyon fogadták el. Addig-addig morfondíroztak a megoldáson, amíg arra a felismerésre jutottak, hogy ahogyan létrehozták “lakónegyedüket”-úgy közművesíteni is tudják. “Társadalmi munkában”!
Míg a magyarok március 15-én vagy a Nemmzetthvezetőt imádták vagy ocsmárolták nemzeti ünneplés ürügyén, az oroszországi Tula-régió Plehanovo falujának more népessége összefogott, és munkához látott. Közművesítésihez!
Állításuk szerint a vezetékes vízzel gondolták elkezdeni az infrastruktúra fejlesztését. A nóta vége az lett, hogy Plehanovo gáz nélkül maradt. Meg vezetékes víz nélkül. Addig ügyeskedtek a more polihisztorok, amíg össze nem hozták a dolgot. A víz és gázszerelők elzárták amit el kell zárni, és hozzáfogtak VOLNA a nagy buzgalomba belefáradt közművek kijavításához.
pek1
Ezt meg a morek nem vették jó néven. Vitatkoztak tegnap egész nap, Plehanovoban meg nem volt se víz, se gáz!
ci
Ma reggel aztán megérkeztek a járási központból-Scsekinoból-a “kisegítő helyreállítók.” Ötszázan. Alig egy óra leforgása alatt hozzáférhetővé tették a műszakiaknak a munkálatok helyszínét. Az érkezésük miatt morcos hangulatba került morekat pedig meggyőzték: jobb ha velük tartanak!
ci
ci
pek2
Úgy tudni, hogy a legmakacsabb fejlesztők tán már a nyár végén csatlakozhatnak tezsvírjeikhez Szibériában. (Ami kicsit keletebbre van!) Legalábbis van remény arra, hogy addigra munkaképességüket visszanyerik a rabkórházban.
pek3
Plehanovo viszont garantáltan Oroszország szerte híres lett! Oroszország pedig megismerhetett egy fogalmat:”cigányprobléma”!
Nekünk-magyaroknak-meg marad a “legszebb öröm a káröröm”-ködés.


http://www.balrad.com/2016/03/17/legszebb-orom-a-karorom-kodes/