Kitiltották az amerikai katonákat egy japán városból, az Okinava prefektúrában, ameddig folyamatban van egy újabb nemi erőszak eset kivizsgálása.
Az amerikai katonai személyzet tagjai éjszaka nem tartózkodhatnak Naha városának területén, ameddig folyamatban van egy helyi lakos ellen elkövetett nemi erőszak ügyének kivizsgálása. A rendőrség vasárnap tartóztatott le egy amerikai tengerészgyalogost Okinava tartományban, akit a bűncselekmény elkövetésével vádolnak. Az Okinava északkeleti részén állomásozó amerikai katonák számára az ügy lezárultáig tiltott a városban tartózkodás, a CNN jelentése szerint a környező településekre sem léphetnek be éjszaka.
A bűncselekmény elkövetésével vádolt katonát, Justin Castellanost vasárnap tartóztatták le, és minden vádat tagad. A japán kormány hivatalos úton is tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy törekedjen a fegyelem fenntartására, és előzze meg az ehhez hasonló incidenseket. A Kyodo hírügynökség szerint Japán külügyminisztere és védelmi minisztere a tokiói amerikai nagykövetségnek és az amerikai hadsereg tisztviselőinek küldött levélben tiltakozott a történtek miatt. Okinava kormányzója szintén nyilvánosan elítélte az esetet.
Vasárnap az Okinava tartományban több tízezer fős tömegdemonstrációk kezdődtek, ahol követelték, hogy az amerikai bázisok áthelyezése ne a tartományon belül történjen. A Kyodo hírügynökség szerint 28 ezren vonultak fel Tokióban a parlament épülete előtt, miközben öt másik városban zajlottak hasonló megmozdulások.
Japánban az utóbbi évtizedek során az amerikai bázisok környékén tömeges jelenséggé vált az ott állomásozó katonák által elkövetett nemi erőszak – a pontos szám ismeretlen -, a bejelentett esetek többségét pedig semmilyen büntetés nem követte az amerikai hadsereg részéről. Okinava jelenlegi kormányzója már azzal a választási ígérettel nyerte el pozícióját, hogy kitelepíti az amerikai hadsereg létesítményeit a tartományból. Ezt az eredményt az amerikaiak bevonulása után 7 évtized alatt nem sikerült elérni; az egyik helyi bázis áthelyezéséről 2006. óta vannak folyamatban a tárgyalások, de a kormány és a tartományi kormányzatok közti ellentétek eddig lehetetlenné tették a rendezést. Az amerikai bázisok környékén élők – a közvetlen érintettek – a teljes kivonulást követelik, a kormány viszont az adott tartományon belül akarna újabb helyszínt biztosítani az amerikai bázisoknak. A jelenlegi tervek Okinaván belüli áthelyezéssel számolnak, de erre csak 2019-ben kerülne sor.


http://www.hidfo.ru/2016/03/tizezrek-tuntettek-az-amerikai-katonak-altal-elkovetett-nemi-eroszak-miatt