Egy szíriai emberi jogi csoport követeli, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel a lakott területeken folytatott hadmozdulatokkal, mert eddig közel 400 civil veszítette életét a bombázásaik következtében. A helyszíni megfigyelők által mondottak jelentősen eltérnek az elnöki hivatal által közölt adatoktól.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az amerikai légierő 380 embert, köztük 99 gyermeket és 67 nőt gyilkolt meg az elmúlt 18 hónap során. A szervezet szerint mindannyian a légicsapásokban veszítették életüket, miközben az Egyesült Államok a hivatalos jelentésekben torzítja az eredményeket, és összesen 21 civil áldozatot ismernek el.
A szervezet szerint összesen 4643 civil veszítette életét, mióta az USA által vezetett koalíció megkezdte a bombázásokat Szíriában. A “misszió” célját Barack Obama 2014. szeptemberében abban jelölte meg, hogy “visszaszorítani” az Iszlám Államot és vereséget mérni rá Irakban és Szíriában. Az emberi jogi csoport azonban helyszíni megfigyelői tevékenységre alapozottan állítja, hogy az amerikai beavatkozás főként a civileket érinti – emiatt felszólítják az Egyesült Államokat, hogy szüntessen be minden, lakott területet érintő hadmozdulatot.
Elmondásuk szerint közel négyszáz embert közvetlen az amerikai bombázás gyilkolt meg (amit az USA ráadásul anélkül folytat, hogy arra a legitim kormány engedélyt adott volna), azonban az ő adataik is alulbecsülhetik a tragédia valós mértékét, mert egy másik forrás ennél jóval több civil áldozatról tud. Az Airwars nevű szervezet a Szíriában zajló hadmozdulatokról készült hivatalos jelentések, nyilvánosan elérhető adatok alapján folyamatosan összesíti az áldozatok számát, és az ő információik szerint 519 szíriai civilt gyilkoltak meg az amerikai légierő bombái.

http://www.hidfo.ru/2016/03/felezer-sziriai-civilt-gyilkolt-meg-az-amerikai-legiero/