Az amerikai szövetségi hatóságok vizsgálatot indítottak Erik Prince, a Blackwater magán katonai cég alapítója ellen, mert amerikai zsoldosokat értékesített idegen országok kormányai számára.
Az Intercept csütörtöki jelentésében számol be arról, hogy a kezdetben Blackwater néven működő – ma Academi néven futó – magán katonai vállalat alapítója ellen vizsgálat indult, miután szerződést kötött Kína legnagyobb állami tulajdonú befektetési vállalkozásával, és megalapította a Hongkong központtal működő, Frontier Services Group nevű céget. A szövetségi hatóságok kezdetben azt vizsgálták, hogy Prince “védelmi szolgáltatásokat” értékesített (zsoldosokat közvetített) Líbiában és más afrikai országokban. A nyomozás azonban kiterjedtebbé vált, és a vállalat alapítóját mostanra azzal vádolják, hogy líbiai tevékenysége során együttműködött a kínai titkosszolgálatokkal, és a Bank of China szolgáltatásain keresztül próbálta elrejteni tevékenységét az amerikai hatóságok szeme elől.
A lap beszámolója szerint a Blackwater volt vezetőjét jelenleg azzal vádolják, hogy katonai szolgáltatásokat árult idegen országoknak, valamint pénzmosást folytatott. Az Igazságügyi Minisztérium egyelőre nem kommentálta ezeket az értesüléseket.
A Blackwater nevű cég korábban 2007-ben tett szert széleskörű ismertségre, miután alkalmazottai Bagdadban 17 iraki civilt gyilkoltak meg, miközben a cég szerződéses viszonyban állt az Egyesült Államok kormányával. Később számos lokális konfliktus – pl. líbiai háború – kapcsán terjedtek olyan információk a nemzetközi sajtóban, miszerint az Academi részt vesz a fegyveres harcokban. Ezeket az információkat a mainstream média rendszerint összeesküvés-elméletként tüntette fel.
Utóbb a szíriai és ukrán válság kapcsán jutottak nagy nyilvánossághoz ilyen hírek; Ukrajnában az orosz többségű régiók függetlenedése idején terjedt el egy videofelvétel, amin a tüntetők Harkovban elfognak és meglincselnek egy rendőrt – aki ukrán rendőrként rendészeti feladatot látott el, de nem tudott ukránul, és elfogása során beismerte, hogy amerikai állampolgár.
Később ukrán ellenzéki politikusokon keresztül jutottak nemzetközi nyilvánossághoz olyan információk, miszerint az oligarchák amerikai magán katonai vállalatokat bérelnek fel védelemre és “érdekérvényesítésre”.


http://www.hidfo.ru/2016/03/amerikai-zsoldosokat-ertekesitett-kulfoldre-a-blackwater-alapitoja/