Egyhangúlag döntöttek a britek követeléseiről, az egyezség szerint a szociális támogatásokat hét évig korlátozhatja a szigetország.
cam
Péntek este tíz óra után – az EU-csúcs kezdetétől számítva a 28. órában – megszületett a megállapodás a britek által javasolt reformokról – posztolta ki a Twitterre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
A lengyel politikus egyhangú döntésről beszél, ami a kemény tárgyalások után nagy szó. Alig egy nappal korábban még Tusk is arról beszélt: igen távol vannak a megegyezéstől a tagországok vezetői.
A kiszivárogtatott dokumentum szerint az egyik fő pontban, a külföldi (EU-s) állampolgárok szociális ellátásával kapcsolatban kompromisszumos megoldás született. Amíg az Európai Bizottság négy évig korlátozta volna a segélyeket, David Cameron brit kormányfő csütörtökön már 13 évről beszélt. A megoldás végül 7 év lett, ezt a dokumentum szerint nem lehet meghosszabbítani.
A britek cserében hivatalosan is deklarálhatják, hogy nem kötelesek elfogadni az EU azon alapelvét, amely az integráció fokozatos elmélyítését irányozza elő.
David Cameron kormányfő Twitter-posztjban jelezte: elfogadhatónak tartja ezt a megállapodást, amely különleges státuszt biztosít országának, és szombaton be is terjeszti kormánya elé.
(vs)
Bal-Rad komm: Két nappal ezelőtt Döbrögi Brüsszelben a televíziókon keresztül arról károgott a magyarországi közvélemény felé, hogy “megvédte” az angliai magyarokat! (IS!)
Ehhez képest MEGSZAVAZTA Cameron terveit! Ami pedig éppen nem az angliai magyarok kedvére tesz!
Majd itthon kimagyarázzák, (ő és a slepp) hogy ezt viszont úgy kell érteni, hogy győzedelmes megvédés! Mert lehetett volna kétszer olyan hosszú is a brit korlátozás!