Az Egyesült Államok arra készül, hogy újra megnyitja a hidegháború során használt haditengerészeti kikötőjét Izlandon. Mint kiderült, az izlandi miniszterelnök is csak az amerikai sajtóból értesült minderről.
Paul Fontaine, a Reykjavik Grapevine izlandi napilap szerkesztője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy megdöbbenve olvasták az erre vonatkozó terveket az amerikai sajtóban. Az amerikai haditengerészeti kikötő állítólagos újranyitásáról a Stars and Stripes nevű lapból értesültek, emiatt a miniszterelnököt kérdezték arról, miért hallgatja el a nyilvánosság elől ezeket a terveket. Mint kiderült, a kormányfő is csak az amerikai sajtóból értesült a tervezetről.
Fontaine elmondása szerint 2006-ban, amikor a bázist végre bezárták, az izlandiak megkönnyebbültek, mert a többség alapvetően a békét pártolná, és nem akar semmilyen külföldi katonai jelenlétet az országban. Izland azonban – úgy tűnik – újra nyomásgyakorlás alá került, mert az amerikai lap kész tervezetként számol be arról, hogy a haditengerészet P-8 Poseidon felderítőgépeket fog működtetni az izlandi bázisról.
“Miért egy amerikai lapból kell értesülnünk minderről? Még maga a miniszterelnök is azt mondta, hogy a sajtóban olvasott először erről a tervezetről, ami igen szokatlan.”
Az amerikai hadsereg azt állítja, hogy olyan bázist akarnak ott működtetni, mint Szicíliában. A szicíliai létesítményekben pedig négyezer amerikai katona szolgál (ezen felül a kiegészítő személyzet).
Az ellenzéki pártok tiltakoznak a lépés ellen, mert ha háború tör ki az Egyesült Államok és Oroszország közt, az Izlandot is célponttá tenné és bevonná a konfliktusba. Fontaine elmondása szerint az izlandiak többsége nem kér a külföldi katonai jelenlétből, mert már a hidegháború idején megtapasztalták, hogy milyen, amikor a két nagyhatalom proxy-szervezeteken keresztül vív háborút egymással, és ehhez a kisebb pártokat használják fel.
Az ellenzéki pártok főként amiatt tiltakoznak, mert az amerikaiak köztudottan nem arról híresek, hogy beküldenek egy kisebb létszámú állományt, majd később kivonják őket – különösen, ha a konfliktus tovább élesedik egy rivális hatalommal, ami most Oroszország. Izland pedig a két nagyhatalom közt helyezkedik el. Fontaine emlékeztetett, hogy az amerikai katonák eddig bármelyik országban jelentek meg, soha nem távoztak onnan önként.

http://www.hidfo.ru/2016/02/izlandra-is-bevonulnanak-az-amerikaiak/