Egy török üzletember, aki korábban a fokozódó politikai leszámolások miatt menekült el Törökországból, újabb részleteket hozott nyilvánosságra a török államfő fiának pénzmosási gyakorlatáról.
A Ria Novosztyi hírügynökség a birtokába jutott dokumentumok alapján ír a török államfő családjának gazdasági bűncselekményeiről. Murat Hakan Uzan akkor kellett elmeneküljön Törökországból, amikor Recep Tayyip Erdogan kormányfő lett és leszámolásokat kezdett azokkal a vállalkozókkal szemben, akikkel érdekellentétbe került. Elmondása szerint Bilal Erdogan hatalmas mennyiségű készpénzzel és testőrökkel rendszeresen látogatott Olaszországba – később a török államfő fia az olasz nyomozóhatások célkeresztjébe került, és pénzmosás ügyében indult ellene eljárás.
A beszámoló szerint Bilal Erdogan először nagy létszámú testőrgárdával érkezett Olaszországba, akiket a hatóságok nem engedtek belépni az ország területére. A határon felmerült problémákat követően azonban órákon belül török diplomata útlevelet kaptak, így Bilal Erdogan fegyveresei a továbbiakban hivatalosan a török diplomáciai gárda részeként utazgattak Olaszországba.
Az Uzan által kiadott dokumentumok részét képezi a török államfő és fia közti telefonbeszélgetések felvétele és leiratozása is, melyek során arról beszéltek, hogyan szabaduljanak meg több millió euró készpénztől, amit akkor még otthonukban tartottak. Az üzletember elmondása szerint az Olaszországba irányuló pénzmozgások kapcsolatban állnak a 2013-ban kirobbant korrupciós botránnyal, amit a török hatóságok elfojtottak. Uzan az állítja, hogy az Erdogan-család külföldre menekíti vagyonának nagy részét, ami egy menekülési terv részét képezi; a török államfő attól tart, hogy nem sokára elveszíti hatalmát, és el kell tűnnie az országból, emiatt kimenekíti vagyonát európai országokba.


http://www.hidfo.ru/2016/02/kulfoldre-menti-vagyonat-az-erdogan-csalad/