záhá
A tavalyi nyári jegybanki figyelmeztetés ellenére öt zálogcég továbbra is forgalmaz ultrarövid futamidejű kézizálog kölcsönöket. A legszegényebbek kizsákmányolóit az MNB még vizsgálja, büntetést eddig nem szabtak ki.
Büntetés helyett egyelőre fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az MNB öt zálogcég ellen. Ők azok, akik a jelenlegi szabályozás “sutaságát” kihasználva elképesztő haszonnal (thm-mel) adtak kölcsön a megszorultaknak – többnyire kispénzű, megszorult embereknek – tudta meg lapunk.
A trükkről korábban már részletesen írt a Napi.hu. Ennek lényege: a kedvező teljes hiteldíj mutatót (thm) futamidőre adták meg, ám a futamidőt 30 vagy 90 nap helyett egy vagy két napban szabták meg, a fennmaradó időre viszont extra magas, kamattal “fejelték meg” a kölcsönt. Az érintett több ezer vagy tízezer ügyfél persze ezt nem vette észre, így két lehetőség közül választhatott: kifizette az uzsorának is tartható kamatot vagy bennhagyta az ékszert a zálogházban.
Az érintett pénzintézetek – jobbára kis zálogházak – a csábító kamatfeltételeket nagy betűvel emelték ki, míg az ultrarövid futamidőt parányi betűkkel nyomtatták a zálogjegyekre. Ezek az emberek a társadalom legszegényebb rétegét jelentik, 60-70 százalékuk még olvasni sem tud, nemhogy alaposan tanulmányozni egy jogi szöveget – mondta kérdésünkre egy nevét nem vállaló zálogházi vezető.
Megindultak a vizsgálatok
Felügyeleti szerepében az MNB a Napi.hu cikkének megjelenése után vizsgálni kezdte az érintett zálogházakat. A kifogásolt gyakorlat folytatásának megszüntetése érdekében 2015 júniusában a jegybank 75 kézizálogkölcsönt nyújtó piaci szereplőnek küldött fogyasztóvédelmi figyelmeztetést, amelyben 30 napos határidővel a meghatározott szempontok szerinti üzletszabály-módosításokra, illetve – közvetítő igénybevétele esetén – a közvetítővel kötött megbízási szerződés és ügyrend módosítására szólította fel azokat. Ennek eredményeként 20 intézmény tett nyilatkozatot arról, hogy forgalmaz 30 napnál rövidebb futamidejű terméket, és meghatározó hányaduk, 17 zálogkölcsön nyújtó intézmény – közte a Napi.hu cikkében a visszaélések kapcsán említett piaci szereplők – kivezette, illetve vállalta, hogy kivezeti kínálatából az MNB által is nem kívánatosnak tartott termékeket.
A figyelmeztetés ellenére azonban maradt öt olyan kézizálogkölcsönt nyújtó intézmény, ahol tovább folyik – vagy folyt – az uzsorahitel jellegű zálogházi gyakorlat. Mivel ezek még folynak és az MNB nem bírságolt – kérdés, hogy mikorra fejeződnek be a vizsgálódások és végül milyen retorzióra számíthatnak az érintettek.
Pertársaság alakult
Ahogyan azt korábbi cikkünkben is a jeleztük, a kárvallottak egy csoportja pertársaságot alapított. A jogi eljárásban az ilyen hiteleket nyújtó Magnet Bank Zrt. az alperes.
Az MNB a hitelintézetekkel megbízási szerződést kötött, kiemelt közvetítőként tevékenykedő záloghitelezők esetében az esetleges, a záloghitelezés kapcsán megállapított jogsértéseknél nem a közvetítővel, hanem a megbízó hitelintézettel szemben, az e tevékenységet saját jogon végző pénzügyi vállalkozások esetében pedig közvetlenül az adott intézménnyel szemben hoz intézkedést. A korábbi évek során (2013-2014) egy- és tízmillió forint közötti bírságokat szabott ki az MNB kézizálog kölcsönöket is értékesítő pénzügyi vállalkozások körében.
A megállapított jogsértések jellemzően a következők voltak:
a kereskedelmi kommunikációval kapcsolatos rendelkezések megsértése,
a thm feltüntetésének elmaradása
a sorsolásra vonatkozó reklámtilalmak megsértése.
A jegybanki intézkedések az alábbi pénzügyi vállalkozásokat érintették:
BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. (10 millió forint bírság) Corner Záloghitel Zrt. (1 millió forint bírság) Orex Zálog Zrt. (5 millió forint bírság).

(napi.hu)

Tulajdonképpen a vércse engedi, hogy a verebek is légyfogósdit játsszanak! Hiszen a zsákmányból neki is juttatnak! Leadóznak.