2016. január 26., kedd

Csak a patina maradt,visszacsúszóban a magyar egészségügy!

eü
Tavaly még a 25. helyen volt a vizsgált 37 európai ország között a magyar egészségügy, a kedden publikált legfrissebb, Euro Healt Consumer Index 2015 elnevezésű 115 oldalas jelentés alapján az adatokat szolgáltató 35 ország között már csak a 27. helyen állunk, két helyet csúsztunk vissza.
Még nagyobb a különbség a kapható pontszámokban: tavaly 601 ponttal honorálták Magyarországot a lehetséges ezerből, idén már csak 578 pont jutott a magyar egészségügy állapotára. A felmérést egyébként egy svéd vállalat készíti immár kilencedik éve, és negyvennyolc mutatót vizsgálnak, köztük például azokat is, meddig kell várjanak a betegek az ellátásra, milyen a kezelések hatékonysága (ezen a területen egyébként Románia holtversenyben utolsó Macedóniával), milyen a prevenció és a gyógyszerellátás.
Az idei általános megállapítások elgondolkodtatóak: órásit fejlődött a cseh egészségügyi rendszer, majdnem beérte az osztrákot – az ezerpontos skálán alig 14 ponttal maradnak le tőlük! Európa-szerte csökkent a gyerekhalandóság, nőnek a túlélés esélyei a szívinfarktusban vagy rákban szenvedőknek, annak ellenére, hogy több országban kevesebbet költenek az egészségügyre. Nyolc nyugat-európai ország kapott nyolcszáz pontnál jobb értékelést.
Az első Hollandia (916 pont a lehetséges ezerből), ők az elmúlt három év listáinak mindegyikén dobogós helyezést értek el. Második nem meglepő módon Svájc (894 pont), harmadik Norvégia (854). Finnország, Belgium és Luxemburg következik a sorban – az első kelet-európai a 13. helyen álló Csehország. Őket követi az Egyesült Királyság és Szlovénia, és meglepő Macedónia előkelő, 18. helye – ők egy esztendő alatt tizenegy pozíciót javítottak a helyezésükön. Magyarország a 27. Ciprus és Görögország között – az elemzésben kiemelik, hogy a mi 578 pontunk relatív szerény eredmény annak tükrében, hogy olyan patinás egészségügyi rendszerünk van, mint az angoloknak. Arról is szó esik, hogy komoly lemaradásban vagyunk a betegek jogainak és információhoz jutásának tekintetében, ugyanakkor rég várt előrelépések történtek a dohányzás megelőzése érdekében.
Szomszédaink közül Románia hátulról a negyedik a harmincötös listán, és utánunk van Szerbia is. A sereghajtók: Albánia, nagy meglepésre Lengyelország, a legutolsó pedig Montenegró – utóbbi alig 484 pontot kapott az ezerből. Bosznia Hercegovinát idén nem tudták értékelni, mert nem küldött be elég adatot.
(Lukács Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése