Dánia kedden lényegi változtatásokról hozhat döntést a migrációs válság kezelése terén: az új intézkedéscsomag ez eddigi legradikálisabb fellépésnek mondható az Európai Unió egy tagállama részéről, ami többek között lehetővé tenné a migránsok személyes tárgyainak és vagyonának lefoglalását.
A dániai és nemzetközi média össztüzébe került az az intézkedés, amelynek értelmében az ország hatóságai törvényben rögzített felhatalmazást kapnak a migránsok értéktárgyainak lefoglalására, hogy ezzel a menekülttáborok környékén tartsák a menedékkérelmi eljárásra várakozó nem-európai állampolgárokat. Az új intézkedéscsomag emellett nagyban szigorítja a családegyesítés során megszokott eljárást: az új szabályozás szerint akár három évet is várnia kell majd annak a bevándorlónak, aki egész családjával együtt akarna Dániában letelepedni. A családegyesítés terén eddig megszokott várakozási idő egy év volt, valamint a dán hatóságok intézték a menedékjogot szerzett migránsok családjainak Európába utazását, melynek során az útiköltségeket is kifizették. Utóbbi gyakorlatot szintén eltörli az új szabályozás, ami így kisebb nehézségeket állít a Közel-Keletről gyakran 6-7 gyermekkel apjuk után érkező családanyák elé.
Kristian Jensen, Dánia külügyminisztere a Politico magazinnak maga is elismerte, hogy a továbbiakban erős kézzel fogják kezelni a migránsokat, ezáltal a nemzetközi sajtó is okkal vádolja a dán kormányt azzal, hogy kormányszinten mindinkább radikális irányba eltolódó jobboldali politika kezd megjelenni a bevándorlókkal szemben. Jensen elmondása szerint azonban félreértés arra gondolni, hogy Dánia hatóságai túlkapásokra készülnének a migránsok ellen; egyrészt, az ország maga is sokat tett annak érdekében, hogy a migrációs válság nemzetközi szintű kezelését elősegítse, másrészt a dán hatóságok csak olyan eszközök használatára kapnak felhatalmazást, ami szükséges a tömeges bevándorlás miatt kialakult helyzet kordában tartásához.
Az új szabályozás életbe lépése előtt az Európai Parlament emberi jogi szakbizottsága is megvitatja a tervezett törvényi kereteket, melyek részeként Kristian Jensen külügyminiszter és Inger Stojberg integrációs miniszter személyes meghallgatáson válaszolni fog a bizottság új migrációs politika kapcsán feltett kérdéseire. Dánia új politikáját az új gyakorlat beharangozása óta Norvégia is követi; a Norvég Haladás Párt hétfőn szintén javasolta, hogy a menedékkérelmi eljárások elbírálása során a hatóságok foglalják le a migránsok értékeit, és ezáltal megakadályozzák a menekültek ismeretlen helyre történő távozását.

http://www.hidfo.ru/2016/01/dania-kifosztassal-probalja-helyben-tartani-a-menedekkeroket/