Noam Chomsky elismert nyelvész és filozófus a török elnököt, Recep Tayypi Erdogant „gyilkosnak” nevezte az Al Jazeerának adott interjújában.
arton120534-367x480
Válaszul a riporter által idézett Erdoganra, mely szerint „Önök vagy a török kormány vagy a terroristák oldalán állnak”, Chomsky ezt felelte: „Ő [Erdogan] kétségtelenül ördögi, elnyomó akciókkal támadja a kurd lakosságot. Ezt úgy nevezi, ahogy akarja.”
Mikor megkérdezték, minek nevezné őt Chomsky, így felelt: „Gyilkosnak nevezném. Ez egy mélyen tekintélyuralmi rezsim.”
A szócsata Erdogan és a akadémikusok, elsősorban Chomksy között az 1000 akadémikus deklarációja után kezdődött, amely kritizálja a török államot a kijárási tilalomét és a török (észak-kurd) régiókban a kurd nép lemészárlásáért és deportálásáért.
Erdogan a nyilatkozat aláíróit „úgy nevezett értelmiségieknek” és a terroristákat támogató„ötödik hadoszlop” tagjainak nevezte.
Az akadémikusok elnyomása ellen újabb nemzetközi nyilatkozat született, melyet zömében amerikai akadémikusok írtak alá, de a nemzetközi aláírók között vannak magyarok is, köztük az Európai Baloldal tagja.
Kurdish Question / AMI
Forrás: http://www.amiidonk.hu/


Radikal: A mostani támadások eléggé egyértelműsítik ezt az állítást.  Erdogan túl erősnek látja saját helyzetét… Irakba is ki-bejárnak, bombázgatnak kurd részeket, talán nem is olyan sokáig tart ez a nagy harci kedv..