2016. január 21., csütörtök

Tegnap óta tart a fölfordulás Moldova fővárosában, Kisinyovban.

A gazdasági bajokba és sikkasztásokba “MAJDNEM” belebukott atlantista kormányt (és a hatalmat) a hasonszőrű államfő egy gyors átszervezéssel akarta megoldani.
parl
Kézenfekvőnek tűnt, hogy az ország bajait egy olyan új kormány próbálja meg menedzselni, amelyet a parlament választ meg. Igen ám, de ahhoz előbb parlamenti választásokat kellett volna tartani. De azon meg oroszbarát pártok-a Szocialista Párt, A “Mi Pártunk”, valamint a “Méltóság és Igazság Pártja” nevű formációk lettek volna az esélyesek. Elkerülendő a biztos atlantista buktát, tegnap este a lemondott csaló miniszterelnök helyére Nicolae Timofti elnök nagy titokban kinevezte a Demokrata Párt által jelölt, de a parlament által visszadobott Pavla Filipet kormányfőnek. (Három atlantista jelölt is volt a pixisben, de egyik személyében sem tudtak megegyezni. Ezt követően lépte meg a cseles kinevezési trükköt az elnök.) Alá is írta a kinevezési okmányt. Így lett miniszterelnök a legtöbb támogatót maga mögött tudó Filip. 57 képviselő adta rá a voksát a 101-ből.
Lett erre tegnap ramazuri. Tüntetők rohamozták meg a parlament épületét, akiket rohamrendőrök szorítottak onnan ki. Dacára a kemény hidegnek, éjszaka sátrakat állított párszáz demonstráló a kisinyovi parlament előtt, és nem tágítottak. A tegnap összetűzéseknek 15 sérültje lett.
Ma aztán napközben ismét folytatódtak a maffiózó oligarchának mondott, nyugatbérenc Pavla Filip személye, és cseles kinevezése miatti tüntetések.
http://www.balrad.com/2016/01/21/forrong-a-fagyos-kisinyov/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése