A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól.
A perben az ügyészség Magyarország történetének eddigi legsúlyosabb ipari katasztrófájának okozóiként 15 ember ellen emelt vádat, köztük a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. akkori gyárigazgatójától a cég kereskedelmi igazgatóján át a gátőrig mindenkit beleértve, kivéve az iszaptározót korábban ellenőrző zöldhatóságot. A vádirat szerint a katasztrófát a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása idézte elő, és az, hogy a hatóságokat és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról, valamint elmulasztották a segítségnyújtást.

A katasztrófa ügyében halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, valamint gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat 2012. január 19-én.
A büntetőper 2012. szeptember 24-én kezdődött, de a következő évben a büntetőtanács összetételében történt változások miatt kétszer kellett elölről kezdeni, majd három évvel később az ügyészség több ponton módosította a vádat.
Egy évvel a katasztrófa után kiderült, hogy a Magyar Kármentő Alapba (MKA) befizetett mintegy kétmilliárd forint nagy részét nem adták oda a károsultaknak. 2013 augusztusára pedig az is nyilvánosságra került, hogy három évvel a katasztrófa után már az utolsó forintot is felhasználták az alapból – miközben az adományoknak csak egy kisebb részét juttatták el közvetlenül a károsultak.

Amint arról tavaly októberben beszámoltunk, a vörösiszap-pereknek egyébként már rég vége lehetett volna, ha abba a politika nem szólt volna bele.
vk
(HVG)
Bal-Rad komm: Nem kétséges: a helyiek az okai mindennek! Miért laktak ott?! Ezért aztán “…a Magyar Kármentő Alapba (MKA) befizetett mintegy kétmilliárd forint nagy részét nem adták oda a károsultaknak…”
Nem kétséges immáron, hogy Európa egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájából burleszket fabrikált a “magyar” jogszolgáltatás. Tíz ember meghalt 2010 október negyedikén! Egy Zrt-t (!) csak nem lehet elmarasztalni! Döbrögisztán Zrt-ben!
Majd másodfokon bevarrják a gátőrt! Oszt’ jónapot! A cégtulajdonosokat meg majd kártalanítják!