Tiborcz egy volt üzlettársa révén a közbeszerzések közelében maradt?

Nagyon úgy fest, hogy Tiborcz István bár formálisan lelépett a közbeszerzési pénzekre hajtó cégekből, egyik korábbi legszorosabb üzlettársa azonban szorgalmasan nyeri a közbeszerzési páyázatokat.

Bár Orbán Viktor veje tavaly kiszállt minden olyan cégéből, amely közbeszerzéseken indult, nem került messze a húsosfazéktól, nagyon úgy néz ki, mintha egy hozzá szorosan kötődő üzletember és vállalata lépett volna a helyére. Egyik legszorosabb korábbi üzleti partnerének cége az utóbbi hónapokban ugyanis több értékes, illetve fontos állami megbízáshoz is jutott – írja a 444.hu. Hamar Endre Eupro nevű cége tavaly nyáron az elsők között nyert 100 százalékos támogatást az új uniós költségvetési ciklus forrásaiból. A cég több mint 141 millió forintot kap arra, hogy segítse a kormányt a rugalmas foglalkoztatás elterjesztésében.
Tavaly ősszel a Széchenyi Programirodától is kaptak egy több mint 12 milliós megbízást közbeszerzések minőségellenőrzésére. Legutóbb pedig decemberben nyerték el a Központi Okos Mérés (KOM) Zrt. egyik pályázatát. A Központi Okos Mérés Zrt. egy legalább tízezer háztartásra kiterjedő mintaprojektbe kezd, amelyben uniós forrásból okos mérőkre cserélik le a villany-, víz- és gázórákat, amelyekkel színvonalasabbá és gazdaságosabbá lehet tenni ezeket a szolgáltatásokat. A nagy munkák nyerteseit egyelőre nem hirdették ki, de az már biztos, hogy a Hamar résztulajdonában álló Eupro Projektmenedzsment Kft. előkészítőként és tanácsadóként dolgozik majd a projektben.
Az ugyanabba a középiskolába járó Hamar és Tiborcz 2011 januárjában közösen alapítottak tanácsadó vállalkozást. Hamar 2013-ban kiszállt a cégből, de továbbra is üzleti kapcsolatban maradtak. A LED-lámpás beruházásokkal nevet szerzett Elios Innovatívban például a résztulajdonos céget Tiborcz István Hamar Endrétől vásárolta. Ugyancsak Hamartól került Tiborczhoz egy a közszolgálati egyetem építésében résztvevő építőipari cég. Egy italkereskedelemre létrejött cégben pedig az igazgatósági poszton váltották egymást. A turai kastély adás-vételében is együttműködtek: a kastély megvásárlásánál Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, a kastélyt megvásárló cég alapításához pedig Tiborcz István fizette be az illetéket.
Hamar Endrének és Sistrade nevű cégének fontos szerepe volt azoknál a közvilágítás-korszerűsítési beruházásoknál is, amelyeket az elmúlt években az Elios sok esetben versenytárs nélkül nyert el. Korábban bemutattuk, a Sistrade Kft. legalább tíz olyan városbankészítette elő a LED-es lámpacseréket, ahol később az Elios nyert. Hamar nemcsak az előkészítést végző Sistrade-nek, hanem a Green Investments Kft-n keresztül 2014 áprilisáig a megbízásokat elnyerő Eliosnak is résztulajdonosa volt.
(HVG)