2016. január 28., csütörtök

Gondolat-bűncselekmény: hatósági zaklatás egy Facebook-hozzászólás miatt


Nyugati értékek? Szólásszabadság? Internetes véleménynyilvánítás miatt látogattak meg rendőrök olyan kommentelőket, akik kritizálták a kormány bevándorlás-politikáját.
Több mint ezer migránst akart letelepíteni a kormány egy hollandiai faluban, emiatt a helyi lakosok tüntettek, majd az online közösségi médiában kritizálták a kormány tervezett intézkedését. Meglepetésükre rendőrök kopogtak be az otthonukba, és felszólították őket a hozzászólásaik eltávolítására.
Január elején Kaatsheuvel és Sliedrecht területén kezdődtek tüntetések több száz fő részvételével, miután Hollandia kormánya bejelentette, hogy 1200 észak-afrikai és közel-keleti migránst akar letelepíteni a környéken kialakított menekülttáborokban. A helyi lakosok a bejelentést követően “Nemet mondunk a bevándorlókra” és “Nem tartoztok ide” feliratú plakátokkal tartottak demonstrációkat. A megmozdulások után a kormány rendőröket küldött azoknak a lakcímére, akik részt vettek a kormányellenes tüntetésen – emellett kiderült, hogy online közösségi médiafelületeken regisztrált fiókjaikat is megfigyelik. A Russia Today hírügynökségnek interjút adott a kormányellenes tüntetések egy résztvevője, aki elmondta, hogy a demonstrációk után aktívan részt vett a közösségi médiában a menekülttáborokról zajló vitákban, több hozzászólást tett közzé a Facebookon a témával kapcsolatban. Később rendőrök keresték fel a saját otthonában, és kiderült, hogy a menekülttábor kapcsán írt hozzászólása miatt jöttek ki. Miután a magánszemély beleegyezett, hogy eltávolítja a Facebookon közzétett véleményeit és készült volna azokat utólag törölni, a hozzászólásait már valaki eltávolította. Az interjú során elmondta; máig nem tudja, hogy ezeket a kommenteket a rendőrség, vagy a Facebook tüntette el.
A rendőrség szóvivője megerősítette, hogy történtek ilyen esetek, valóban felkeresték otthonaikban a tüntetés résztvevőit, és felszólították őket a kommentárok eltávolítására. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez az eljárás egy “szokatlan gyakorlat”, de a rendőrség a továbbiakban is fenntartja a jogot arra vonatkozóan, hogy figyelemmel kísérje az online közösségi médiában közzétett véleményeket.
A térségi sajtóban már éles reakciókat váltott ki a szokatlan történés. Robin Tillbrook, az Angol Demokraták párt vezetője kijelentette, hogy elítéli a holland hatóságok által alkalmazott gyakorlatot. “Elhallgattatni az embereket egy teljességgel antidemokratikus és valószínűleg illegális megközelítés. Ez semmi egyébnek nem minősíthető, mint olyan emberek elleni hatósági zaklatásnak, akik megelégelték a migránsok érkezésével kialakult helyzetet.” A dán De Volkskrant eközben arról számol be, hogy a migránsok egyébként is egyre többen önként elhagyják Hollandiát, mert csalódtak az ország menekültügyi rendszerében. A lap szerint év végén háromezer menedékkérő hagyta el az országot, mert túl sokat kellett várniuk az eljárás lefolytatására, és “nem kaptak garanciákat arra vonatkozóan, hogy később a családjuk is utánuk jöhet”.


http://www.hidfo.ru/2016/01/gondolat-buncselekmeny-hatosagi-zaklatas-egy-facebook-hozzaszolas-miatt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése