2016. január 28., csütörtök

Szíria hadszínterein a tegnapi nap történései inkább a közeljövő harci cselekményeiről szóltak.

A mintegy egy hónapja meghirdetett stratégia jegyében-miszerint izolálni kell a Törökországgal határos vidékeket az ankarai maffiától, és a damaszkuszi kormányhadsereg ellenőrzése alá vonni-Latakia tartomány északkeleti részein tegnap megkezdte az orosz légierő a kurd hegyekben megbúvó bűnbandák módszeres irtását.
A “Dzshabhat en Nusra” és a “Szabad Szíriai Hadsereg” nevű bűnbandák állásainak szisztematikus és aprólékos gondossággal megkezdett elpusztítása előkészíti a terepet a kormánycsapatok földi offenzívája előtt. Amelyek már föl is vonultak a latorirtásra.
Kinsibba
A térségben a martalócok által uralt Kinsibba stratégiai fontosságú település, amely uralja az Idlib tartományban lévő Jisr al-Shughur város felé vezető utat. A légicsapások meg is kezdték Kinsibba pribékfészkeinek megsemmisítését, míg a Köztársasági Gárda 103. ezrede és a “Liwa Sukkur al-Sahra”kurd gárda egységei fölvonultak a leszámoláshoz.
Közben a kormányerők egységeibe özönlenek az önkéntesek. Egy újabb női zászlóalj is alakult. Kiképzésük folyamatos.
Persze a “szokott” harctéri cselekmények is zajlanak Szíria szerte. Deir ez Zorban, Kelet-Gutában tombolnak az utcai harcok. A kormánycsapatok sziszifuszi munkával, de eredményesen irtják a banditákat.
Damaszkusz közelében, Dzharadzhiraban is egymás torkának ugrottak az IÁ és a “Dzshabhat en Nusra” latoregyedei. Derekasan irtották/irtják egymást.
Az alábbi videon egy martalóc csodával határos megmenekülése. A cimbora “elkapta” a levegőben a golyót, megmentve ezzel a bűntárs életét. Bal keze bánta a mutatványt. Hálás lehet neki a latortárs.
A Darayya kazánban körbezárt bűnözők a katlan nyugati részében lévő Muaddamie településnél fegyverletételi ajánlatot tettek tegnap este a kormánycsapatoknak.
Ugyancsak kazánbéli történet, hogy az Ebdita falunál hasonló terveket a fejében forgató “Dzshabhat en Nusra” banda helyi latorvezérének-Juszuf al-Asad-a fejéből a kollégabanda “Dzsund al-Aksza” pribékhorda kiverte a fegyverletétel gondolatát. Egy tarkólövéssel.
Idlib provinciában a “Jaish al-Fatah” egyik hordája veszett oda a szír légierő csapásaiban. Száznál több pribék adta ki a páráját.
http://www.balrad.com/2016/01/28/sziria-47/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése