Irán felségvizei megsértése miatt elfogott, a partra szállított és 12 óra egyeztetés után elengedett 10 tengerészt, akik az Egyesült Államok Haditengerészetének állományához tartoznak. A tengerészek két járőrhajóval több mint 5 km mélységben sértették Irán felségvizeit a Kuvait és Bahrein közötti szakaszon.
A Pentagon által az elfogott hajótípusról közzétett fotókon az RCB elnevezésű folyami parancsnoki járőrhajó látható. Az amerikai haditengerészet két csoportegysége használ ilyen hajókat; az osztályszintű folyami csoportok (RIVRON), és a különleges hadviselési hadihajós egységek (SWCC). A térségben hivatalosan a RIVRON keretébe tartozó CORIVRON 4 osztály végez műveleti manővereket az illetékes amerikai területi parancsnokság, a CENTCOM irányítása alatt.
A CORIVRON 4 osztályának meghatározott feladatköre szerint az Egyesült Államok Haditengerészetének külföldi bevetésein a tengerészeti infrastruktúra (kikötők, átrakodóhelyek, hajózóútvonalak) és a hajózó eszközök biztonságának védelmét biztosító vízi erő. A 600 tengerészt számláló egység az USA területi műveleti parancsnokságához rendelve működik. Az iráni parti őrség által elfogott két folyami parancsnoki járőrhajó tízfős legénysége a CORIVRON kötelékében szolgál.
A másik amerikai haditengerészet kötelékén belüli csoport, amely ilyen hajókat működtet, a különleges hadviselési hadihajós egységek (SWCC). Ezek a különleges hajórajok SOCOM parancsnokság központi irányítása alatt a Navy SEALs kommandó támogatását szolgálják, amely az USA különleges katonai akcióinak, így a szabotázsakcióknak is elsődleges műveleti kivitelezője.
Az iráni hatóságok miután meggyőződtek róla, hogy a tengerészek nem az SWCC, hanem a CORIVRON állományában vannak nyilvántartva, elengedték az amerikai katonákat.
Az eset felveti azt a kézenfekvő kérdést, hogy mennyire lehet valószerű a két csúcstechnikával felszerelt RCB járőrhajó navigációs rendszerének egyidejű meghibásodása, aminek következtében az több mint 5 km mélységben az iráni felségvizekre irányítja a katonai járműveket.
Ezért merülhet fel annak a taktikai manővernek a lehetősége, hogy a hajók navigációs rendszerét az USA saját SOCOM, CENTCOM parancsnokságainak beleegyezésével kívülről manipulálták, a tengerészek tudta nélkül. A CENTCOM élére érkező katonai parancsnok eddig a SOCOM vezetését látta el, így a szerkezeti struktúrák élén végbemenő változások dinamikája alátámasztja ezt a logikát. A konkrét cél ebben az esetben az Iráni Forradalmi Gárda parti őrség állomány reakciós műveleti kapacitásának felmérése az ilyen típusú járőrhajók manőverező képességével szemben. Az iráni kapacitások felmérése egy későbbi, különleges egységek ugyanilyen típusú hajók felhasználásával történő operációjának műveleti elemző előkészítésére szolgál.


http://www.hidfo.ru/2016/01/a-felaldozhatok-iran-elengedte-az-amerikai-tengereszeket/