A keddi isztambuli robbantás után a török hatóságok összesen 65 embert vettek őrizetbe. Liberális sajtóorgánumok elferdítik a híreket, és Oroszország elleni hangulatkeltést folytatnak, miközben az eredeti beszámolók szerint a török hatóságok az őrizetbe vett orosz állampolgárokat nem kapcsolják konkrétan robbantásos merényletek elkövetéséhez.
Az Index.hu liberális hírportál “Oroszokat gyanúsítanak az isztambuli robbantással” című cikkben számol be arról, hogy “Három orosz állampolgárt vettek őrizetbe szerdán Törökországban a keddi isztambuli merénylettel összefüggésben”, és hogy “Szerdán napközben a török belügyminiszter közölte, hogy további egy embert őrizetbe vettek a török hatóságok.”
Az Index mellett a Kitekintő hírportál is ugyanebben a kontextusban tálalja a hírt, “Oroszokat vettek őrizetbe az isztambuli robbantás miatt” címmel megjelentetett rövidcikkben.
Az oroszbarátsággal egyáltalán nem gyanúsítható, egyik legolvasottabb brit napilap, a The Guardian azonban az Anadolu Agency török állami hírügynökség beszámolójára hivatkozva közli, hogy a keddi isztambuli robbantás után a hatóságok összesen 65 embert vettek őrizetbe, ezek közül három az Oroszországi Föderáció állampolgára. A három személy etnikai hovatartozása nem tisztázott; lehetnek azeriek, balkárok, baskírok, csecsenek, cserkeszek, dagesztániak, ingusok, kabardok, karacsájok, kazakok, kirgizek, tatárok, tádzsikok, türkmének, üzbégek, és még számos más etnikum tagjai. Tehát nem bizonyított, hogy oroszok.
A 65 őrizetbe vett személyt Ankara, Izmir, Kilis, Sanliurfa, Mersin, Adana és Antalya településeken tartóztatták le. Az Anadolu a hatóságok hivatalos közlésére hivatkozva hozzáteszi, hogy csak az Ankarában és Sanliurfában letartóztatott személyeket kapcsolják konkrétan tervezett robbantásos merényletek elkövetéséhez. Az orosz állampolgárságú személyeket pedig Antalya városában tartóztatták le.
Így az orosz állampolgárok letartóztatását az isztambuli merénylethez közvetlenül kapcsoló magyar híroldalak szándékos tényferdítő, és hazug módon hiteltelen tartalmi értékeket közvetítő cikkei kizárólag a közvélemény oroszellenes manipulálására szolgálnak, az objektív tájékoztatás helyett.
A kedden elkövetett isztambuli öngyilkos robbantással a török kormány a Daesh terrorszervezetet (Iszlám Állam) vádolja. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.


http://www.hidfo.ru/2016/01/manipulativ-alhireket-terjesztenek-az-isztambuli-robbantas-kapcsan/