2016. január 13., szerda

A Szíriában vasárnap óta intenzívebbé vált kormányhadsereg-offenzíva tegnap is erőteljesen folytatódott, és látványos ereményt is hozott.

Latakia tartomány Salma városából a kormányerők és a velük szövetséges milíciák kitakarították a “Dzshebhat en Nusra” latorbandát. Ez a város volt a “mérsékelt” brigantihorda fellegvára. A város és környéke teljesen a damaszkuszi kormány ellenőrzése alá került. (Az egy másik dolog, hogy Salma teljesen romba dőlt.)
Salma bevételét orosz szakmai érdeklődés kísérte-a helyszínen.
A “mérsékelt” terroristabandák közötti lehallgatott rádióforgalmazás arról tanúskodik, hogy Salma elbukását egymás nyakába akarják varrni a bűnbandák. Az “Arhar al-Sham”, az “An-Nusra Dzshabhat”, és a “JunD al-Basyt” nevű hordák keresztbe okolják a másik kettőt az iszonyatos latoregyedveszteség miatt, és vadul anyázzák egymást. Bosszút fogadva az eddigi szövetséges ellen. Várható, hogy a közeljövőben egymásnak fognak ugrani a hordák maradékai.
Érzékeny vezérveszteség érte tegnap a “Jaish al-Islam” bűnbandát is. A szír légierő egyik csapásában kinyúlt öt hordavezér. Éppen haditanácsot ültek Nasabijaban, amikor Allah magához szólította a latorvezéreket, és még vagy húsz-rájuk vigyázó-pribéket.
Hama provincia területén Nard-Nafsa közelében a szír kormánycsapatok offenzívájában három bűnbandát teljesen fölszámoltak. (Hogy ez a “teljesen…” mit jelent?-lehetnek fogalmaink.)
Daraa tartományban Sheikh Miskin környékére Jordániából érkezett az “An-Nusra Dzshabhat” igencsak megritkult állományát pótlandó, egy negyven latoregyedből álló bűnbanda. Megfigyelők szerint ez is a martalóchordák egymás közti rivalizálása miatt van, mert a környékben eléggé megvetette lábát a DAES (ISIS), amit szeretnének ellensúlyozni a kitartók.
Kelet-Gutában a kormánycsapatok Blalia elővárosban is megkezdték offenzívájukat a terroristák ellen.
Tegnap egy újabb humanitárius konvoj jutott be Madayába.
http://www.balrad.com/2016/01/13/sziria-35/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése