2015. december 15., kedd

Szíria-Moszkva-Hegyi-Karabah

Tegnap a Szíriai fölötti ténykedésben jobbára csak a szír hadsereg légiereje tette a dolgát. De már odáig jutottak, hogy az orosz rakétacsapások nyomán a három éve a dzsihadisták által körülzált és ostromlott Deir ez Zor repülőteréről is akciózni tudnak.
dor
Aleppotól mintegy 40 kilométerre Aynel-Dzhamadzhma és Hmayma-Kebir térségében ismét jelentős “mérsékelt” és elvadult latorbandákat zárt körbe a hadsereg.
Latakia tartományban a Mihom-dombságban Hazm Hadat környékén több kulcsfontosságú magaslatot foglalt el a kormányhadsereg.
Damaszkusz-térségében Kelet-Ghutánál a “végső visszaszámlálást” mormolják a dzsihadisták. Deir Selmannál kettévágták az autópálya-szakaszon a banditahordákat, és megkezdődött a felszámolásuk.
Daraa-környékén 150 dzsihadista martalóc önként-fegyvereiket eldobálva-rohantak a kormánycsapatok karjaiba, hogy megmeneküljenek haduruk tizedelős hangulata elől. Beszámolójuk szerint válogatás nélkül gyilkolássza a “gyáva kutyákat”.
Újabb repülőteret szerzett vissza tegnap a szír kormányhadsereg Marj al-Sultannál.
A “Dzshebhat en Nusra” és a “Jaish al-Islam” bűnbandák által birtokolt légibázist tegnap kora estére pucolták ki a férgektől teljesen. A közel háromnapos ostrom során keletkezett bombatölcsérek nem maradnak töltelék nélkül.
Szíria és a körülötte lévő térségek egyre inkább egy sakktáblához kezdenek hasonlítani. Minden négyzeten más-más fegyveres csoportok működnek, már-már teljesen átláthatatlan célokkal.
Az Észak-Irakban ténykedő siita “Hashd Sha’ab” szervezet milíciái befenyítették Ankarát: meg fogják támadni a térségben tanyázó török csapatokat. Amit illik az ankarai maffiának komolyan venni, hiszen valamivel nyugatabbra komoly harcokban állnak csapataik a Kurd Munkapárt milíciáival. Ha pedig oldalba kapják őket a siiták is, nehéz helyzetbe kerülhetnek a török csapatok.
Tegnap délután Moszkvában Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, hogy nem látják szívesen Kardigan szultánt Moszkvában, így aztán Oroszország visszamondta a mai napra még november 16-án eltervezett orosz-török csúcsot. (A tervet követő nyolcadiknapon lőtték le a törökök az orosz Szuhojt Szíria fölött.)
Oroszország és Törökország közvetett mini-konfliktusba keveredhet a Kaukázusban, ha kiújul a karabahi háború az oroszokkal szövetséges Örményország és a törökökkel etnikai rokonságban álló azeriek között.
20 év után múlt szerdán először lőtték ismét azeri tankok a szakadár Hegyi Karabah-térséget.
hk
A szemben álló felek rendszeresen lövik egymás állásait a frontvonal mentén.
http://www.balrad.com/2015/12/15/sziria-moszkva-hegyi-karabah/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése