Migrációs “mini-csúcstalálkozót” tartanak az EU-csúcs előtt csütörtökön Brüsszelben, a találkozón uniós tagországok vezetőinek egy csoportja fog tárgyalni Törökország képviselőivel.
szmt
A találkozón Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, valamint Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország állam-, illetve kormányfői fognak részt venni. A reggel 10 órakor kezdődő “mini-csúcstalálkozón” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is jelen lesz.
Az egyeztetések fő témája az Ankarával folytatandó fokozott együttműködés és az Európai Unió külső határainak védelme lesz.
Sajtóhírek szerint Werner Faymann osztrák kancellár kezdeményezte a megbeszélést, amelyre közvetlenül az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt fognak sort keríteni.
“Egy hullámhosszon lévő országok találkozójáról van szó, Angela Merkel német kancellár vezetésével” – mondta Mehmet Cavusoglu török külügyminiszter.
A “mini-csúcs” legfontosabb kérdését a szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó európai tervek jelentik. Törökországban jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik.
Az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere azt mondta, hogy konkrét intézkedéseket vár a találkozótól, amellyel jelet kell küldeni Törökországnak. Jean Asselborn ugyanakkor “illuzórikusnak” tartja azt az elképzelést, amely szerint az európai országok menekültek százezreit lesznek képesek áttelepíteni.
Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…Egy hullámhosszon lévő országok találkozójáról van szó, Angela Merkel német kancellár vezetésével…”
-A többiek meg úgyis azt fogják tenni, amit az “egy hullámhosszon” lévők (egy húron pendülők) EL/MEGhatároznak számukra. A Bundesmutti-Nagyherceg latorpáros szája-ízének megfelelően!
Magyarország az EU-TAGORSZÁGAKÉNT az egy húron pendülők muzsikájára lesz kénytelen táncot járni!
Érdekes egy dolog ez! És most minden áthallás nélkül: amíg az EU “egy hullámhosszú” országai fintorognak a Kelet-Európából hozzájuk CSAK KOLDULNI ÉRKEZETT cigányok miatt, (elborzadva a fertelemtől!) addig a VALÓDI VESZÉLYT JELENTŐ muszlim migránsáradatot egyenesen ösztönzik!
Arról nem is beszélve, hogy egy háborús tűzfészekkel egyenlő, az emberi jogokhoz ugyancsak kifogásolható módon hozzáálló Törökország EU-s integrációját egyenesen szorgalmazzák! Pedig hát ezekre a jogokra az EU-nagyon érzékeny. (De mint láthatjuk, ez az érzékenység nem minden esetben burjánzik!)