Washington közel-keleti szövetségesei mindinkább felismerik, hogy az Egyesült Államok pozíciói gyengülnek a Közel-Keleten, emiatt Moszkvával próbálnak szorosabb kapcsolatot kiépíteni. Szaúd-Arábiát a szíriai művelet győzhette meg arról, hogy a jövőben Oroszországot kell elsődleges viszonyítási pontnak tartsa a térségi geopolitikában.
Dr. Mordechai Kedar izraeli szakértő az Arutz Seva televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a szaúdi királyt olyannyira “lenyűgözte” az orosz hadsereg Szíriában kezdett terrorizmus elleni művelete, hogy még év vége előtt Moszkvába akar utazni, hogy “szövetséget kössön Oroszországgal”. Szaúd-Arábia az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese a Közel-Keleten, de az utóbbi egy év során a két ország közt számos érdekellentét jutott felszínre, mígnem Szaúd-Arábia kiterjedt gazdasági megállapodást írt alá Washington fő riválisával. A Rijád és Moszkva közti kétoldalú kapcsolatok azonban tovább fejlődhetnek, mert a szaúdi uralkodót az erőteljes szíriai fellépés meggyőzte arról, hogy már nem Washington irányítja az eseményeket a Közel-Keleten.
Kedar – aki 25 éven át az izraeli katonai hírszerzés kötelékében működött – kifejtette, hogy a térségi országok egyre gyengébbnek látják az Egyesült Államokat, mert a választási kampány kezdete óta “nincs kivel beszélni Washingtonban”. A térségi országok a gyengeség jeleként értelmezik az Iránnal kötött megállapodást is, ami egyértelművé tette, hogy Washingtonra már nem számíthatnak a térségben stabilizáló erőként. Kedar szerint ezzel szemben a szaúdi király a szíriai beavatkozásra elismeréssel tekint, és a közeljövőben bizonyos Moszkvával kötött megállapodások hatására alapjaiban változhat meg az ország külpolitikája.
Az izraeli szakértő szerint Moszkva egyre növekvő befolyásra tesz szert a Közel-Keleten, és Szaúd-Arábia számára is egyértelművé vált, hogy az amerikaiak nem tudják megakadályozni egy erős, orosz vezetés alatt álló térségi szövetség kialakulását. Kedar szerint Amerika vagy Európa támogatása nélkül a szaúdiak “ha legyőzni nem tudod őket, csatlakozz hozzájuk” irányvonal mentén fognak döntéseket hozni; Jemenben, Irakban, Szíriában is úgy próbálnak majd befolyást építeni, hogy csatlakoznak a formálódó új szövetséghez, mert tisztában vannak azzal, hogy partnerországként stabil befolyást tarthatnak fenn a térségi politikában.
Oroszország és Szaúd-Arábia június 18-án kiterjedt együttműködési megállapodást kötött, melynek részeként orosz vállalatok építik fel a szaúdi atomprogramot. A lépés azt hivatott ellensúlyozni, hogy Washington már nem törekszik az iráni atomprogram megsemmisítésére, ehelyett támogatja azt. Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Szaúd-Arábia négy városban tervezi metróhálózat kialakítását, amit teljes egészében orosz vállalatok fognak megvalósítani. Az energetikai és infrastruktúra-fejlesztési projekteken felül megállapodás született a Roszkozmosz és a szaúdi űrkutatási hivatal közti együttműködés megkezdéséről is.


http://www.hidfo.ru/2015/11/szaud-arabia-az-elszigeteltseg-helyett-moszkvat-valasztja/