A párizsi merényletek nyomán Angela Merkel német kancellárnak el kell ismernie, hogy elhibázott menekültpolitikát folytat – mondta Markus Söder bajor pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

“Párizs mindent megváltoztat” – hangsúlyozta a bajor konzervatív CSU politikusa a Welt am Sonntag című hetilapban megjelent interjúban.
A francia fővárosban elkövetett merényletek után véget kell vetni az “ellenőrizetlen” és “illegális bevándorlásnak” – hangsúlyozta Markus Söder.
Hozzátette: “jó lenne, ha Angela Merkel elismerné, hogy hiba volt a határok időben korlátlan megnyitása”.
Arra a kérdésre, hogy mi lehet a helyes stratégia, azt mondta, hogy “az igazság a határon van, a helyzetet ott kell megváltoztatni”.
“Most már végre szükségünk van egy stratégiára, amely felső határt szab a bevándorlásnak. Ameddig a kancellár ezt nem mondja ki világosan, nem tudjuk megoldani a problémát, és csak elnapoljuk a megoldást. Németország gyakorlatilag hatályon kívül helyezte az európai határellenőrzési rendszert, és ezzel elindított egy új bevándorlási hullámot Szíriából, Irakból, Afganisztánból és Pakisztánból” – mondta a bajor pénzügyminiszter.
Kifejtette: amennyiben az uniós külső határok biztosítása, védelme nem garantált, Németországnak “biztosítania és védenie” kell a határát, és ezt az Ausztriával közös határszakaszon a bajor hatóságok akár önállóan, szövetségi segítség nélkül is meg tudják valósítani.
Továbbá érvényesíteni kell a dublini menekültügyi szabályokat, vagyis “Németországnak buszokkal vissza kell szállítani a menekülteket oda, ahonnan jöttek és ahol biztonságban voltak” – tette hozzá.
“Ha Németország visszaküldi az embereket Ausztriába, akkor Ausztria is ugyanígy jár majd el” – mondta a CSU politikusa.
Hozzátette: uniós szinten vitát kell indítani arról, hogy “menekültek földrészévé váljék-e Európa”.
“Komolyabban kell venni a kelet-európaiak aggodalmait, és nem szabad engedni, hogy megosztottság alakuljon ki Európában a menekültkérdés miatt” – mondta Markus Söder.
Úgy vélte, Németország évente legfeljebb 200-300 ezer embert tud integrálni, ehhez kell kialakítani egy “irányított bevándorlási” rendszert.
Hangsúlyozta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy “néhány tanfolyammal” be lehet illeszteni a német társadalomban “ilyen sok, egészen más kultúrából származó embert”.
Kiemelte: a szövetségi kormány jelenlegi politikája azt jelenti, hogy “kulturális és szociális feszültségeket importálunk”.
A menedékkérők, menekültek ellátásáról azt mondta: “nem lehet, hogy ugyanolyan egészségügyi ellátást kapjanak emberek, akik soha nem dolgoztak nálunk, mint azok, akik egy életen keresztül befizettek” az ellátórendszerbe.
Aláhúzta: Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter helyesen hasonlította lavinához a menekültek tömegét, és ezzel a hasonlattal kifejezte sok német állampolgár lelkiállapotát. “Én a világra nyitott ember vagyok, de nem akarom, hogy Németország megváltozzon. Az országunk úgy jó, ahogy van” – mondta Markus Söder.
MTI – SzRTI