Merkel több törvényes lehetőséget adna a menekültek befogadására

Az Európai Uniónak több törvényes lehetőséget kell teremtenie a menekültek befogadására, amivel a menekülthullám is korlátozható lenne – szögezte le vasárnap a német kancellár a törökországi Antalya közelében zajló G20-csúcstalálkozó alkalmával. Angela Merkel egyúttal azt is hangsúlyozta: “erősebbek vagyunk a terrorizmus minden formájánál”.
“Az illegalitást a lehető leghamarabb legalitássá kell változtatni” – vélekedett Merkel, aki fontosnak nevezte a “menekültek Európában történő igazságos elosztását” is.
A német kancellár szerint a menekültválság kezelését “ott kell kezdenünk, ahol a menekültek bejönnek”, azaz döntő fontosságú “az Európai Unió külső határainak védelme”.
gyász
Meg kell szüntetni továbbá a menekülés okait, amelyek között megtalálni az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet, a szíriai háborút, valamint az iraki ellenségeskedést – mutatott rá Merkel, aki egyúttal jelezte, hogy ebben a témában a G20-csúcstalálkozó alkalmával megbeszélést folytat majd Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökkel.
“Mindannyian tudjuk, hogy az idő sürget” – tette hozzá.
A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport találkozójának Merkel szavai szerint az az üzenete a pénteki párizsi merényletsorozat után, hogy “erősebbek vagyunk a terrorizmus minden formájánál”. A német kancellár követelte a történtek hátterének felderítését és óva intett az elhamarkodott gyanúsítgatásoktól. A dolgok tisztázása nemcsak az áldozatok és hozzátartozóik számára fontos, hanem a “jövőbeli biztonságunk” szempontjából is, és “ezzel tartozunk” annak a sok ártatlan embernek is, akik a háború és a terrorizmus elől menekülnek – szögezte le Merkel.
(MTI)