A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői vasárnap a törökországi Antalyában zajló csúcsértekezletükön, amelyre rányomta bélyegét a péntek esti, 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat.
A csúcsértekezletet homlokterében eredetileg a fenntartható fejlődés kérdései álltak volna, de az első nyilatkozatokból ítélve a párizsi merényletek némileg felülírták az eredeti elképzeléseket, mert jószerivel minden államfő mondandójában a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét domborította ki. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, hogy a párizsi merényletek nyomán sem kell változtatni az EU menekültpolitikáján.
Kollektív kockázat
Recep Tayyip Erdogan török államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva úgy fogalmazott, hogy „közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz”. Később, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után Erdogan azt hangoztatta, hogy a párizsi, az ankarai és a máshol végrehajtott merényletek azt jelzik, hogy a világ „kollektív biztonsági kockázattal” áll szemben, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig határozott üzenetet kell megfogalmazniuk a terrorizmus elleni harcról.
Obama gyorsabban számolná fel az IÁ-t
Barack Obama az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felszámolására irányuló erőfeszítések megkétszerezését ígérte. „Megkétszerezzük erőfeszítéseinket a (IÁ elleni) koalíció más országaival együtt, hogy szavatoljuk a békés átmenetet Szíriában és felszámoljuk az Iszlám Államot” – mondta az amerikai elnök, miután tárgyalt az értekezlet vendéglátójával. Obama szerint az IÁ által felvállalt párizsi merényletek a civilizált világ elleni támadások voltak. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Franciaországgal a felelősök kézre kerítése és bíróság elé állítása érdekében.
Michel Sapin francia pénzügyminiszter Antalyában azt mondta az AFP hírügynökségnek: Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harchoz.
Juncker nem vizsgálna felül
Jean-Claude Juncker leszögezte, hogy nincs szükség az EU menekültpolitikájának teljes felülvizsgálatára a párizsi merényletek nyomán. „Akik megszervezték és végrehajtották a támadásokat, ugyanazok az emberek, akik miatt a menekültek útra kelnek, és nem az ellenkezője igaz. Ezért nincs szükség az európai menekültpolitika teljes felülvizsgálatára” – mondta Juncker. Hozzátette, hogy akik elkövették a párizsi merényleteket, nem menekültek és nem is menedékkérők, hanem bűnözők, nem szabad a kettőt összekeverni.
„Látok nehézségeket, de nem látom annak szükségét, hogy változtassunk általános hozzáállásunkon” – mondta Juncker a G20-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
Tusk bevonná az oroszokat
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködése döntő jelentőségű az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz. „De nem csak az együttműködés fontos. Szerintem Oroszország szíriai fellépésének nagyobb mértékben kell az IÁ ellen irányulnia” – fogalmazott Tusk.
Putyin jól tudja
Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-tagországok vezetőivel találkozva azt hangsúlyozta: hazája nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit. A terrorizmus ellen azonban szigorúan az ENSZ-alapokmánnyal összhangban, a nemzetközi jog és minden ország szuverén jogának és törvényes érdekeinek figyelembe vételével szabad harcolni.
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva arra számít: a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban.
„A párizsi események valószínűleg mindent a helyükre tesznek és némileg megváltoztatják a Washingtonban és más NATO-tagországok fővárosaiban székelő kollégáink prioritásainak sorrendjét” – fogalmazott Rjabkov.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…Látok nehézségeket, de nem látom annak szükségét, hogy változtassunk általános hozzáállásunkon” – mondta Juncker…”
-Mi pedig katasztrofát látunk! És az azonnali VÁLTOZTATÁS szükségességét Magyarországon.
Juncker meg? És cimborái?
“Aki hülye!-…meg!”-tartja a közmondás!