Éles kritikák kereszttüzébe került Barack Obama, miután a Párizsban történt terrortámadást követően a “civilizált világ elleni támadásnak” nyilvánította a történteket. Eközben a világ számos más pontján történtek hasonló terrortámadások, amivel szemben az amerikai elnök és a nyugati világ politikusai egyaránt érdektelenséget mutattak.
Barack Obama a Párizsban történt támadás-sorozatot követően jelentette ki, hogy azok “az egész emberiség” és a “civilizált világ” elleni támadásnak tekinthetőek. Az ehhez hasonló kijelentéseket azonban a közösségi médiában és ismert közéleti személyiségek részéről egyaránt éles kritika fogadta. Az amerikai elnök ugyanis nem tett hasonlóan drámai kijelentéseket, miután csütörtökön Bejrútban történt a franciaországi esethez hasonló merénylet, melynek során ártatlan emberek sokasága vesztette életét.
Politológusok, újságírók, ismert közéleti személyiségek egyaránt arra hívták fel a figyelmet, hogy a Párizsban történt eset nem egyedülálló jelenség, a világban rendszeresen történnek ehhez hasonlók, és éppen a franciaországi támadássorozat előtt egy nappal történt Libanonban egy terrortámadás, amit az amerikai elnök nem illetett nagy szavakkal, nem minősítette azt a civilizáció elleni támadásnak. Csütörtökön Bejrútban két robbantásos merénylet történt, melynek során a Vöröskereszt jelentése szerint 43 ember vesztette életét, 239-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A támadásért szintén az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget.
Barack Obama egyszerűen figyelmen kívül hagyta a Bejrútban történt gyilkosságokat, és péntek reggel kijelentette, hogy “az Egyesült Államok sikeresen visszaszorította az Iszlám Államot, megakadályozta annak további terjeszkedését”. Obama ezen kijelentését követően történt a több mint száz életet követelő támadássorozat Párizsban.
Egy amerikai politológus, Ian Bremmer rámutatott, hogy miközben az amerikai elnök a franciaországi merényletsorozatot a “civilizált világ elleni támadásnak” tartja, nem tett ehhez hasonló kijelentéseket akkor, amikor az ISIS Libanonban gyilkolt ártatlan civileket – de akkor sem, amikor Egyiptomban lezuhant egy orosz légitársaság utasszállító repülőgépe, és több száz civil vesztette életét. Bremmer szerint az amerikai elnök szavai arról árulkodnak, hogy Obama szerint Libanon, Egyiptom és Oroszország nem a civilizált világ része, ahogy a világ számos más országa sem.
Mihail Galustov filmproducer Twitter-üzenetében szintén ehhez hasonlóan fogalmazott.
“Obama a “civilizált világ elleni támadásnak” nevezi a Párizsban történt eseményeket. Libanon, Egyiptom és Oroszország nyilvánvalóan nem eléggé civilizált, az ő felfogása szerint.”
Ben Norton – újságíró – eközben emlékeztetett, hogy szeptember 28-án a nyugati koalíció lebombázott egy esküvőt Jemenben, melynek során 131 civil – köztük 80 nő – vesztette életét.
“A jemeni esküvő lebombázása során 131 civil halt meg. Arról nem terjedtek ilyen gyorsan a hírek.”
2013 decemberében amerikai drónok szintén egy esküvőt bombáztak le Jemenben, mert téves módon terrorista konvojnak gondolták az esküvőre tartó autósort.
Chris Graham – újságíró – a történtek kapcsán kifejtette, hogy a Párizsban történt támadássorozat hírének felkapása és a libanoni terrortámadás teljes érdektelenségben maradása a nyugati világ szelektív észlelésére mutat rá. A nyugati politikusok valamiféle “egységes emberiségről”, és “egyenlőségről” beszélnek, de eközben nyilvánvalóan vannak olyan országok, melynek állampolgárainak halála számít – más országok tragédiája pedig figyelemre sem méltó az ő számukra. Az amerikai elnök kijelentése emellett egy még súlyosabb tényre mutat rá; arra, hogy a nyugati politikusok lenézik azon országok állampolgárait, melyekben a nyugati liberális demokráciát meg akarják honosítani.
A Facebook szintén lehetőséget biztosított felhasználóinak arra, hogy profilképüket a francia trikolórra változtassák, és ezzel kifejezzék szolidaritásukat Franciaországgal. Ellenben se az Egyiptom fölött lezuhant repülőgép, se a Libanonban történt robbantásos gyilkosságok után nem kaptak a felhasználók lehetőséget arra, hogy szolidaritásukat az orosz, egyiptomi, vagy a libanoni zászló megjelenítésével kifejezzék.
Chris Graham arra mutat rá, hogy miközben a nemzetközi sajtó címlapjait eltakarják a Párizsban történt terrortámadással kapcsolatos hírek, eközben a nyilvánosság még csak nem is hall arról, hogy Bejrútban szinte ezzel megegyező módon végrehajtott, nagy számú civil halálos áldozattal járó robbantások történtek. Graham hangsúlyozta, hogy a Libanonban történt robbantásos merénylet az eddigi legsúlyosabb támadás volt, amit az ország át kellett éljen a több mint két évtizede véget ért polgárháború óta. Ennek ellenére se az amerikai elnök nem tett az eset kapcsán drámai bejelentéseket, se a sajtó címlapjain nem látni ezzel kapcsolatos híreket – de a Twitteren sem terjednek a libanoniakkal szolidaritást vállaló hashtag-ek.

http://www.hidfo.ru/2015/11/az-amerikai-elnok-civilizalatlannak-tartja-a-vilag-nagy-reszet/