…”Ban Ki Mun felhívta a figyelmet arra, hogy sok “menekült” éppenséggel a szélsőségesség és a terrorizmus elől keres menedéket. – Csak arról feledkezik el jó liberális módjára, hogy azok az őslakosok hová meneküljenek, akiknek a hazájába éppen a “menekültekkel” importálják a terrorizmust?!

Az még elfogadható, hogy a háború szaggatta országokból az asszonyokat és a gyerekeket, ideiglenesen a szomszédos(!) országokba evakuálják, – de a férfiak harcoljanak a hazájukért! Ha pedig a férfiak ezt nem teszik, akkor nem “menekültek”, – hanem katonaszökevények, lógósok, – nota bene; hazaárulók.

És, akkor még az Iszlám Állam által a “menekültek” közé elrejtett, – s ily módon Európába beszivárogtatott alvó ügynökökről nem is beszéltünk…”

1. Obama vétóval fenyegeti a szíriai “menekültek” fokozottabb átvilágítását előíró törvényt

Washington: Vétót helyezett kilátásba Barack Obama amerikai elnök azzal a törvénytervezettel kapcsolatban, amely a Szíriából és az Irakból érkező menekültek fokozottabb átvilágítását célozza – közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.
Az elnöki hivatal szerint a törvénytervezet, “tarthatatlan”, mert ahelyett, hogy fokozná az amerikaiak biztonságát, csak jelentősen hátráltatná a menekültbefogadási programot, amely pedig mind a humanitárius, mind a nemzetbiztonsági szempontoknak eleget tesz.
Republikánus törvényhozók, akik a pénteki párizsi terrortámadásokra kívántak reagálni, középutas megoldásként jellemezték az átvilágítást szigorító törvénytervezetet. A készülő jogszabály ugyanakkor nem tesz eleget néhány, a konzervatív ellenzéki párt némely elnökjelölt-aspiránsa által is megfogalmazott követelésnek, miszerint a menekülteket vallási kikérdezésnek is alá kellene vetni, vagy le kellene állítani a menekült-betelepítési programot.
A szövetségi kongresszus felsőházában Dianne Feinstein demokrata és Jeff Flake republikánus szenátor olyan törvénytervezetet kíván benyújtani, amelynek értelmében minden olyan személy ügyében korlátoznák a vízumkiadást, aki az elmúlt év során Irakban vagy Szíriában élt. A tervezett jogszabály azt is előírná, hogy a belbiztonsági miniszter, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója és a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) egyaránt szavatolja, hogy a vizsgált menekültek nem képeznek nemzetbiztonsági kockázatot.
A szíriai polgárháború kitörése óta eltelt több mint négy év során legfeljebb 2200 menekültet fogadtak be az Egyesült Államokban, s átvilágításuk akár három évig is eltarthatott. A folyó költségvetési évben az Obama-kormány 10 ezer szíriai menedékkérőt kíván betelepíteni.
Szakértők szerint a szenátus várhatóan a hálaadás napjáig (november 26-ig) nem szavaz majd az ügyben. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke a hét elején bejelentette, hogy a szövetségi törvényhozás alsóháza csütörtökön egy törvénytervezetről fog szavazni, amelynek értelemében felfüggesztenék a szíriai menekültek befogadását mindaddig, amíg az illetékes hatóságok megállapítják, hogy az alkalmazott átvilágítási rendszer képes-e kiszűrni közülük a terroristákat.
A párizsi terrortámadások nyomán 31 amerikai szövetségi tagállam kormányzója foglalt állást a szíriai migránsok államukba történő betelepítése ellen.

2. A CIA igazgatója védelmébe vette a szíriai menedékkérők befogadását

Washington: Védelmébe vette John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerdán az amerikai kormánynak azt a tervét, amelynek keretében jövő októberig 10 ezer szíriai menekültet fogadnának be az Egyesült Államokban.
Brennan egy washingtoni konferencián emlékeztetett rá, hogy hazája mindig szívesen fogadta a bevándorlókat és hangsúlyozta, hogy “nincs még egy ország a Földön, amely inkább olvasztótégely, mint az Egyesült Államok”.
Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a biztonsági és hírszerzési szakemberekre a korábbinál is nagyobb felelősség hárul az országba érkező emberek átvilágításában, azt megakadályozandó, hogy a menekültek tömegével terroristák is érkezzenek.
Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy politikai és jogi szempontból megtalálják azt az egyensúlyt, amely biztosítaná, hogy a kormány “jogszerű szerepet játsszon a polgárok védelmében”. Elismerte, hogy komoly vita zajlik arról, hogy az államnak milyen szerepe legyen a digitális világban, amit az elkövetkező évek egyik alapvető kihívásának nevezett.
Anélkül hogy megnevezte volna az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtés gyakorlatát leleplező Edward Snowdent, John Brennan kijelentette, hogy a kiszivárogtatások meggyengítették a nemzetbiztonságot.
A CIA-vezér azt követőn szólalt meg, hogy 31 amerikai szövetségi tagállam kormányzója a párizsi terrortámadások nyomán állást foglalt a szíriai migránsok államukba történő betelepítése ellen. Az amerikai médiában szerdán megjelent híradások szerint Mike Pence indianai kormányzó arra utasította államának hatóságait, hogy állítsák le a szíriaiak befogadását.
Egy háromtagú szíriai család, amely 2012 óta vár az amerikai letelepedésre, csütörtökön érkezett volna meg Indianába. Az állam vezetésének ellenkezése miatt azonban – noha annak jogszerűségét nem ismerte el – az Exodus Menekült-bevándorlás elnevezésű cég Connecticutba irányította át őket.
Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke bejelentette, hogy a szövetségi törvényhozás alsóháza csütörtökön szavazni fog egy törvénytervezetről, amelynek értelemében felfüggesztenék a szíriai menekültek befogadását mindaddig, amíg az illetékes hatóságok megállapítják, hogy az alkalmazott átvilágítási rendszer képes-e kiszűrni közülük a terroristákat.

3. Ban Ki Mun: együttérzéssel kell kezelni a “menekültek” és migránsok ügyét

New York: Együttérzéssel kell kezelni a “menekültek” és migránsok ügyét, a párizsi merényletek ellenére is – vélekedett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Francois Hollande francia államfővel folytatott szerdai telefonbeszélgetése során.
Mint a világszervezet közleményéből kitűnik, a főtitkár ismételten elítélte a múlt pénteki merényleteket, és részvétét nyilvánította Hollande-nak. Az alkalmat megragadta arra is, hogy “aláhúzza, fontos, hogy Franciaország és Európa továbbra is együttérzéssel bánjon a ‘menekültekkel’ és a migránsokkal, valamint tartsa tiszteletben emberi jogaikat” – olvasható az ENSZ-közleményben.
Ban Ki Mun felhívta a figyelmet arra, hogy sok “menekült” éppenséggel a szélsőségesség és a terrorizmus elől keres menedéket. – Csak arról feledkezik el jó liberális módjára, hogy azok az őslakosok hová meneküljenek, akiknek a hazájába éppen a “menekültekkel” importálják a terrorizmust?!
Az még elfogadható, hogy a háború szaggatta országokból az asszonyokat és a gyerekeket, ideiglenesen a szomszédos(!) országokba evakuálják, – de a férfiak harcoljanak a hazájukért! Ha pedig a férfiak ezt nem teszik, akkor nem “menekültek”, – hanem katonaszökevények, lógósok, – nota bene; hazaárulók.
És, akkor még az Iszlám Állam által a “menekültek” közé elrejtett, – s ily módon Európába beszivárogtatott alvó ügynökökről nem is beszéltünk…
MTI – SzRTI