Egyiptom és Oroszország kormányközi megállapodást írt alá Egyiptom első atomerőművének felépítéséről, ami térségi vezető pozíciót biztosít az észak-afrikai ország számára az atomenergetika terén.
A Szergej Kirijenko – a Roszatom vezérigazgatója – és Mohamed Saker egyiptomi miniszter által aláírt megállapodás négy, egyesével 1200 megawatt kapacitású egység megépítését rögzíti. A Roszatom vezérigazgatója emlékeztetett, hogy ez a legnagyobb közös egyiptomi-orosz projekt az Asszuáni-gát építése óta, és ezzel egy új fejezett nyílik a két ország kapcsolatainak történetében. Az új atomerőmű megépülését követően Egyiptom térségi vezetői pozícióhoz jut az atomenergetika terén, mivel a térség egyetlen országaként rendelkezik majd harmadik generációs erőműnél fejlettebb létesítménnyel.
Az új atomerőmű 2022-re lesz működőképes állapotban. Abdel Fattah El-Szisszi egyiptomi államfő korábbi nyilatkozata szerint a létesítmény megépítéséhez Oroszország biztosít hitelt, amit Egyiptom 35 év alatt fog visszafizetni. A törlesztés azonban csak azt követően kezdődik, hogy az atomerőmű már működőképessé vált, és a részleteket a megtermelt áram árából fogják fizetni, így a költségvetés számára nem jelent többletkiadást.

http://www.hidfo.ru/2015/11/oroszorszag-felepiti-az-egyiptomi-atomprogramot/