James Conway, volt FBI-ügynök és terrorelhárítási szakértő szerint bármennyire is együttműködnek az európai országok hírszerzései a terrorfenyegetés elhárítása terén, az Európai Unió nyitott-határ politikája lehetetlenné teszi, hogy a hatóságok garantálják a közbiztonságot.
A szakértő a Szputnyik rádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy az Európai Unió tagállamai közti határok nyitottsága lehetetlenné teszi a terrorfenyegetések elhárítását, mert a személyek szabad mozgása a még fel nem ismert terroristákra is érvényes. A terrorfenyegetések szabadon mozognak Európa területén, és ez a nyitott-határ politika korlátozza a nemzetállamok azon képességét, hogy a közbiztonságot garantálni tudják állampolgáraik számára. A külső határok lezárása nélkül a belső határnélküliség problémává válik, ami hozzájárul a belső biztonsági kockázatok kitermeléséhez.
“Az ISIL részben amiatt tudott terrortámadást végrehajtani Párizsban, mert az EU nyitott-határ politikája lehetővé teszi, hogy az emberek Európa határain kívülről eljussanak Párizsba anélkül, hogy hatósági ellenőrzésbe ütköznének.”
Conway szerint Európa vezetői felül kell vizsgálják az Európai Unió belső határainak nyitottságát, amennyiben nem sikerül hermetikusan lezárni az unió külső határait. Szíria és Törökország közt gyakorlatilag nincs határellenőrzés. A háborús övezetből a terroristák órák leforgása alatt elérik Görögországot, ahol máris beléptek az unió területére, és attól a ponttól 500 millió európai állampolgár közül kell kiszűrni, hogy ki a terrorista. “A Párizsban történtekhez hasonló terrortámadást – a határok nyitottsága mellett – semmilyen titkosszolgálat nem tudta volna megakadályozni. Ezt jelenti a nyitott-határ politika.”


http://www.hidfo.ru/2015/11/volt-fbi-ugynok-a-nyitott-hatarok-miatt-no-a-terrorfenyegetes/