A Boszniai Szerb Köztársaság – Bosznia és Hercegovina közigazgatási egysége – már nem tartja a legjobb alternatívának az Európai Unióhoz csatlakozást.
Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió egyik nagy vívmánya, a személyek szabad mozgása egy hazugság volt, amit a tagállamok bekebelezése után felszámolnak. Elmondása szerint Bosznia-Hercegovina számára már nem az Európai Unióhoz csatlakozás a legjobb út, mert a csatlakozási folyamatnak nincs egyetlen olyan vonatkozása sem, ami nem jár a függetlenség feladásával.
Dodik hangsúlyozta, hogy amennyiben az ország tovább halad a csatlakozási tárgyalásokkal, a Boszniai Szerb Köztársaság önállósulni fog, mert az Európai Uniós tagság már nem annyira vonzó kilátás a szerbek számára, mint évekkel korábban.
“Nem mondanám, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás elképzelhetetlenné vált volna – de Európa nem áll készen arra, hogy megoldja saját problémáit, emiatt egyre kevésbé vonzóvá válik az uniós tagság.”
Dodik elmondása szerint ez valamennyi országra érvényes, amellyel jelenleg zajlanak a csatlakozási tárgyalások, és ahogy telik az idő, egyre inkább láthatóvá válik, hogy az Európai Unió alkalmatlan a problémák megoldására. Emellett az sem egyértelmű, hogyan néz ki a jövő Európája – ami egy jelentős bizonytalansági tényező.
Bosznia-Hercegovina számára a nyugati nyitás területi alapú megosztottságot is jelent, mert az ország két nagy közigazgatási egységének lakossága más külpolitikai irányt részesít előnyben. A bosnyákok és horvátok többnyire támogatják az uniós tagságot, míg a szerbek nagy többsége ellenzi azt.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-boszniai-szerb-koztarsasag-mar-nem-akar-az-eu-tagjava-valni/