Az Egyesült Államokban elképzelhetetlen szintekre fokozódik a szegénység, és a középosztály fokozatosan eltűnik. Katasztrofális probléma a munkanélküliség, a kormánytól való függőség nagyobb, mint valaha.
A Prisonplanet összeállítása szerint a tömegek nyomorban élnek, és az amerikai gazdasági csoda már csak idealizált emlékként létezik. Az alábbi 21 tény mutatja, milyen robbanásszerűen növekszik a szegénység abban az országban, amit a nyugati jólét mintaországaként szokás emlegetni.
1. Az amerikai népszámlálási hivatal adatai szerint közel 48 millió amerikai él a szegénységi küszöb alatt.
2. Ugyanezen hivatal adatai szerint minden ötödik amerikai gyermek túlélése az élelmiszerjegyektől függ. Ez az állítás 2007-ben még csak minden hetedik gyermekre vonatkozott.
3. Kathryn Edin és Lucas Schaefer “$2.00 a Day: Living on Almost Nothing in America” (Két dollár egy nap: megélni a semmiből Amerikában) c. összeállítása szerint az Egyesült Államokban közel másfél millió olyan háztartás van, melynek napi bevétele nem haladja meg a két dollárt. 1996 óta az ilyen háztartások száma a duplájára nőtt.
4. 48 millió amerikai az élelmiszerbankok segítségével marad életben. Az ételosztásokon a sorbaállás reggel 6-kor kezdődik: az emberek akár dulakodás árán is ételhez jutnak, mielőtt elfogy a készlet.
5. Az Egyesült Államokban az utóbbi 6 év során 60%-kal nőtt az otthontalan gyermekek száma.
6. 1,6 millió amerikai gyermek tölti az éjszakákat hajléktalanszállókon.
7. A New York-i rendőrség több mint 80 szállást hozott létre az otthontalanok számára. A hajléktalanság már a nagyobb járványokhoz hasonló sebességgel terjed.
8. Az állami iskolák diákjainak több mint fele él olyan szegénységben, hogy az iskolai büfében ételt venni nem tud.
9. Az amerikai gyermekek 65%-a él olyan háztartásban, ami valamilyen formában kormányzati támogatásban részesül.
10. Az amerikai gyermekek egyharmada él olyan családban, melynek havi bevétele az átlagfizetés 60%-ánál alacsonyabb.
11. Az UNICEF gyermekjóléti rangsorolásán az Egyesült Államok 29-ből a 26. helyet foglalja el. Ez azt jelenti, hogy az egész nyugati világban az amerikai gyermekek vannak majdnem a legrosszabb helyzetben.
12. 2000 óta az Egyesült Államok legszegényebb területein élők száma megduplázódott.
13. Az afroamerikai gyermekek 45%-a koncentrált szegénységben él.
14. Az amerikai gyermekek 40,9%-át extrém szegénységben élő, egyedülálló szülő neveli.
15. A 25 éves amerikaiak 48,8%-a még a szüleivel él.
16. Az amerikai alkalmazottak mindössze 51%-a él a szegénységi küszöböt meghaladó összegből.
17. 7,9 millió munkaképes amerikai hivatalosan is munkanélküli, 94,7 millió pedig valamilyen meghatározott indokból nem dolgozik. Jelenleg 102,6 millió amerikai állampolgár nem vesz részt a gazdasági javak előteremtésében.
18. Az Egyesült Államokban, ha valakinek saját háza van, azt automatikusan a középosztályhoz sorolják. Az utóbbi 8 év során a saját ingatlant tulajdonló amerikaiak száma drasztikusan csökkent.
19. Az amerikaiak 70%-a úgy gondolja, hogy az adósság a megélhetés szükséges velejárója.
20. Az amerikaiak 25%-a él olyan háztartásban, ami nem tudja legális úton előteremteni a létfenntartáshoz szükséges pénzösszeget.
21. Az amerikai családok 0,1%-ának annyi megtakarítása van, mint a társadalom 90%-ának együttvéve.

http://www.hidfo.ru/2015/11/21-kellemetlen-teny-amit-a-nyugat-mintaorszagarol-tudni-kell/