Irán nem egyezik bele egy olyan szíriai rendezési tervbe, ami nem Bassár el-Aszad elnöksége mellett képzeli el az ország jövőjét.
Ali Akbár Velájáti, Hamanei ajatollah külpolitikai tanácsadója kijelentette, hogy Irán a háború rendezéseként csak olyan megoldást tud elfogadni, ami a szíriai nép és a kormány konszenzusa alapján jön létre. Ilyen megoldási kísérlet a nyugati országoktól nem várható, mert az államhatalom ellen harcoló csoportok egyike sem tekinthető kormányképes erőnek. Eközben Bassár el-Aszad máig a többségi lakosság támogatását élvezi, és várhatóan megnyerne egy újabb választást is.
“Bármilyen rendezési terv a többségi lakosság és a kormány közti konszenzuson kell alapuljon. Az országban nem látunk alternatívát a jelenlegi hatalmi berendezkedésre, ami máig tartja magát az állam ellenségeivel szemben.”
Velájáti kijelentette, hogy Irán rendezési terve nem feltételekre és ultimátumokra alapoz, hanem igen egyszerűen összefoglalható: az kell kormányozzon, akit a lakosság többsége támogat. Ez az igazi demokrácia alapja – ellentétben a nyugati országok rendezési tervével, ami egy a többség támogatásával nem rendelkező csoportot akar kormányra juttatni.
“Irán rendezési tervének lényege, hogy az országot olyan kormány kell vezesse, ami a többség támogatásával rendelkezik. Úgy gondoljuk, Bassár el-Aszad győzni fog egy újabb választáson, mert ő áldozatokat hozott a szíriai nép jólétéért.”
Velájáti egyike Irán legbefolyásosabb politikusainak, aki 16 éven át szolgált az ország külügyminisztereként (1981-1997). Elmondása szerint Irán továbbra is támogatni fogja Szíria legitim elnökét a terrorizmus elleni harcban. A politikus ugyanakkor különösen fontosnak nevezte, hogy Irán, Oroszország, Szíria és Irak közös erővel számolja fel a térségben működő terrorista csoportokat. A terrorista csoport meghatározása pedig a nyugati sajtó ködösítésével ellentétben igen egyszerű: minden olyan szervezet, ami a demokratikus úton megválasztott kormányt illegális módon el akarja távolítani, és ehhez külföldi támogatást kap.


http://hidfo.ru/2015/10/irani-politikus-a-terrorizmust-kozos-erovel-kell-felszamolni/