Angela Merkel német kancellárnak nem a közvélemény-kutatási adatok, hanem a feladatok jelentik a mércét, amelynek alapján meg kell szervezni a politikát.

A német kormányfő ismét megerősítette a menekültválság ügyében elfoglalt álláspontját, és hangsúlyozta: nem lehet megjósolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba, de azért lehet tenni, hogy a folyamat ismét rendezett keretek közé kerüljön.
Angela Merkel a Bildnek elmondta, hogy a kormány útnak indította a menekültügyi rendszer reformját, amely a tartományok és önkormányzatok anyagi terheinek enyhítését, a menedékjogi eljárások felgyorsítását, valamint azt szolgálják, hogy a védelemre nem szoruló kérelmezőket hamarabb visszajuttassák hazájukba.
A kancellár elégedetlenségének adott hangot az elutasított menedékkérők távozását előíró hatósági döntések – tartományi hatáskörbe tartozó – végrehajtásával kapcsolatban, arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy több százezer, a Balkánról érkezett menedékkérőt még mindig nem toloncoltak ki. Kiemelte, hogy a régóta Németországban tartózkodó, beilleszkedett, dolgozó embereknek valószínűleg megadják a maradás perspektíváját, de az újonnan érkező, védelemre nem szoruló menedékkérők hazatéréséről megfelelően gondoskodnak majd a kormány tervei szerint novemberben hatályba lépő új szabályok révén.

Nem mérvadó
A lakossági támogatottságának, népszerűségének gyengülését jelző közvélemény-kutatási adatokról a kancellár azt mondta, hogy a felmérések számára nem jelentenek mércét, az adatok pedig korábban is ingadoztak.
(MTI)
2008. március 18-án Angela Merkel beszédet mondott az izraeli knesszetben. Héberül kezdte a mondókáját, és németül folytatta: „Diese historische Verantwortung Deutschlands für Israel ist Teil der Staatsräson meines Landes. Das heißt, die Sicherheit Israels ist für mich als deutsche Bundeskanzlerin niemals verhandelbar. Und wenn das so ist, denn dürfen das in der Stunde der Bewährung keine leeren Worten bleiben.”
 Magyarul: „Németország Izraelért viselt felelőssége része országom államrezonjának. Más szóval Izrael biztonsága nekem, mint német szövetségi kancellárnak, sohasem válhat alku tárgyává. És ha mégis azzá válna, a bizonyítás órájában ezek nem maradnak üres szavak.”
 Merkel, akinek a nagyapja egy Kazmierczak nevű lengyelországi zsidó volt, saját magát százszázalékosan zsidónak, mégpedig Izrael államnak elkötelezett cionista zsidónak tartja. E nembéli hűséges szolgálatait több ízben is elismerték a megfelelő helyekről. 2008-ban a B'nai B'rith („A Szövetség Fiai”) zsidó szabadkőműves szervezet tüntette ki „a zsidó közösségeknek nyújtott szolgálataiért”. A New York-i Leo Beck Intézettől, amely „a német nyelvű zsidóság történetének és kultúrájának” szenteli tevékenységét, megkapta a Leo Beck Érdemérmet.
(Részlet a Világ Magyarsága hetilap cikkéből. Forrás: Kapu - Világ Magyarsága)