Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a szíriai válság nem megoldható Oroszország részvétele nélkül. A német katonai beavatkozást azonban semmilyen körülmények közt nem tartaná elfogadhatónak.
Seehofer a Die Welt napilapnak adott interjú során fejtette ki, hogy a továbbiakban készen áll közvetlen dialógust folytatni az orosz államfővel, annak érdekében, hogy a szíriai helyzetet minél hamarabb sikerüljön stabilizálni. A miniszterelnök szerint a nyugati országok eddigi beavatkozása nem vezetett semmilyen eredményre, csak a helyzet súlyosbodását idézte elő, és többek között ennek köszönhető, hogy év végére másfél millió bevándorló éri el Németországot. A politikus hangsúlyozta, hogy ennek megfelelően a német beavatkozást nem fogadná el, Vlagyimir Putyinnal viszont folyamatos egyeztetést folytatna, mert Oroszország stabilizáló erőként hatékonyan megoldhatja a szíriai válságot.
Csütörtökön Seehofer bejelentette, hogy amennyiben a szövetségi kormány nem hajlandó fellépni a bevándorlás azonnali leállítása érdekében, Bajorország Németországtól függetlenül fogja lezárni a saját határait. Pénteken a bajor kormány már azzal fenyegetett, hogy a szövetségi kormány tagjai alkotmánybíróság előtt kell feleljenek, amiért semmit nem tesznek az észak-afrikai és közel-keleti migránsok határon kívül tartása érdekében. Seehofer újabb nyilatkozata azonban azt mutatja, hogy Bajorország nem csak a belpolitika és rendfenntartás, de a külpolitika terén is hajlandó független lépéseket tenni, ha a szövetségi kormány paralizált állapotban, passzív megfigyelőként nézi az ország elözönlését.
A bajor hatóságok szerint szeptember 1. és október 3. közt közel negyedmillió bevándorló érkezett Bajorország területére. A miniszterelnök emiatt készen áll támogatni Oroszországot a szíriai válság mihamarabbi rendezésében – a térségben működő terrorszervezetek ugyanis a tömeges bevándorlás egyik hajtóereje. Ez a támogatás egyelőre diplomáciai jellegű; Seehofer egyértelművé tette, hogy a német katonai beavatkozást semmilyen körülmények közt nem fogja támogatni.

http://hidfo.ru/2015/10/bajororszag-fuggetleniti-kulpolitikajat-nemetorszagtol/