mgy
Nem nézi rossz szemmel Mekkmester ezt a buzgó öngondoskodást
A Magyar Nemzeti Bankban a fizetésen és a cafeterián felül busás nyugdíj-hozzájárulásokkal jutalmazzák a vezetőket és a dolgozókat – írja a Blikk. A lap számításai szerint a vezető beosztású dolgozók fejenként több mint egymillió forintot kapnak évente.
Éves szinten 380 millió forintot utalnak a jegybankosok önkéntes nyugdíjpénztárainak, ebből közel 50 milliót a 47 vezető beosztású vághat zsebre, így jön ki a több mint egymillió forint évente. A jegybank az adatokról szóló listát megküldte a lapnak, de Matolcsy Györgynél kihagyták, hogy az MNB-elnök kap-e ilyen juttatást. Pedig a két évvel ezelőtti szabályozás szerint még Matol­csy fizetésének 5,6 százalékának megfelelő összeget utalnak a pénztárba. Ha ez most is áll, akkor az elnök számlájára havi 133 ezer forint érkezik.
Ez az összeg csak alig marad el a 155 ezer forintos magyar nettó átlagbértől, ám korántsem lenne ennyi pénzzel listavezető a jegybankban. A rekorder fejes havonta 272 ezer forinttal gyarapíthatja nyugdíjalapját. Hogy ki a szerencsés, az a tájékoztatásból nem derült ki, csak annyit tudni, hogy a hat ügyvezető igazgató egyike. Az ügyvezetők mindannyian havi bruttó közel 5 milliós bért kapnak, de a csúcstartó kollégáinak nyugdíjalapjába már „csak” havi 188 ezer forint áramlik.
Néhány éve gazdasági miniszterként Matolcsy György még az állami nyugdíjrendszerben bízott, legalábbis ő vezényelte le a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítását – emlékeztet a lap. Mostanra azonban már a kormány sem tagadja, hogy húsz-harminc év múlva valószínűleg nem lesz elegendő az állami nyugdíj a csökkenő lakosságszám miatt.
(nepszava)