2015. augusztus 31., hétfő

Gránátot dobtak a rendőrsorfalra az ukrán parlament előtt


Kijevben újrakezdődtek a tüntetések a parlament előtt. A tüntetők gránátot dobtak a rendőrsorfalra, lövéseket is hallani. Helyszíni beszámolók szerint több rendőr életét vesztette.
A Ria Novosztyi hírügynökség szerint összecsapások kezdődtek Kijevben, miután a parlament első olvasatra elfogadta Petro Porosenko alkotmánymódosítási javaslatait az ország decentralizálására vonatkozóan. A parlament épülete előtt több lövés eldördült, majd egy robbanást lehetett hallani. A rendőrség közleménye szerint még vizsgálják a történteket, a helyszínen tartózkodók szerint azonban valakik a parlament épületét védő rendőrökre lőttek, majd egy gránát robbant közvetlen a parlament előtt.

Az ukrán belügyminiszter a Ria Novosztyinak tett nyilatkozta szerint több mint 100 sérültje van az összecsapásnak. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azonban azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a parlament közelében több rendőr életét vesztette. A Nemzeti Gárda ugyanakkor nem erősítette meg a halálesetekről szóló értesüléseket, ehelyett számos sérültről adtak ki információkat. A belügyminisztérium közleménye szerint tíz rendőr szenvedett súlyos sérüléseket, az ő állapotuk kritikus.
Anton Gerascsenko, a belügyminiszter tanácsadója eközben arról számolt be, hogy valaki gránátot dobott a Nemzeti Gárda parlament előtt sorfalat álló tagjaira.
A belügyminisztérium már terrortámadásnak nyilvánította a történteket. Több mint 30 személyt vettek őrizetbe a parlament épülete előtt, köztük azt is, aki a gránátot dobta. A biztonsági kamerák felvételei alapján még tucatnyi személyt keresnek, a már letartóztatott személyektől pedig több gránátot, fegyvereket foglaltak le. A támadás mögött állítólag a Szvoboda párt tagjai állnak, a belügyminiszter legalábbis őket tette felelőssé. A párt azonban egy közleményt jelentetett meg, amiben követeli a belügyminiszter lemondását, és a hatóságokat okolja a kialakult helyzetért.
A Ria Novosztyi beszámolója szerint a Finance francia hírügynökség helyszíni tudósítója is megsérült az összecsapásban, őt az első lövések után kórházba szállították.
Az összecsapások közvetlen előzménye, hogy a parlament épülete előtt mintegy 200 fő gyűlt össze egy tüntetésre, akik követelték, hogy a képviselők ne fogadják el az alkotmány módosítását. Az ország decentralizálása ugyanakkor a minszki egyezmény feltétele. Megakadályozásában azok a szélsőséges soviniszta szervezetek – és szponzoraik – érdekeltek, akik már a 2014 februári puccs idején dollárban kaptak kifizetéseket a Majdan téren, majd a minszki megállapodás aláírásakor bejelentették, hogy a kormány döntései és a kezdődő békefolyamat ellenére is tovább folytatják a háborút.

http://hidfo.ru/2015/08/granatot-dobtak-a-rendorsorfalra-az-ukran-parlament-elott/



Amire már szombati tudósításunkban utaltunk: a legújabb minszki paktum Nyalókakirály politikai pozícióit ássa alá-kezd valósággá válni.
kij
A 26-i megállapodás politika része nagyon kiverte a biztosítékot Maradék-Ukrajna legfasisztább, legnácibb Radába “bejuttatott” hordái körében. A Donbassznak adandó alkotmányos garanciákat a banderista Szvoboda-Tyahnyibokkal az élén-a Ljasko vezényelte Radikális Párt néven futó csürhe, no és persze a már Donbassz helyére az Új Izraelt vízionáló Jaros-féle Jobb Szektor Maradék-Ukrajna további fogyatkozásaként élik meg.
ki
A barmok nem hajlandók felfogni, hogy ellenkező esetben viszont MINDEN VESZNI FOG!
Szóval a fasiszta bagázs a kijevi Rada elé szólította ma híveit. Azok meg érkeztek.
Érezhette a Valcman-Jacenyjuk-Turcsinov latortrió a probléma súlyát, hiszen reggel óta a Nemzeti Gárdájuk vette védelmi gyűrűbe a Rada épületét. Ez a feltüzelt náci hordákat nem hatotta meg egyáltalán. Gránátokat hajigáltak a “palotaőrség” közé. Nem gyakorló gránátokat ám.
kv
Eddig legalább két halottja, és legalább ötven sérültje van a védőseregnek. Többen életveszélyes állapotban kerültek a kijevi foltozóműhelyekbe.

Az alábbi élő közvetítésen nyomon követhetőek a kijevi események:

Közben hírek szerint a “csúcs” sápadozva ülésezik, és Harmadik Majdantól retteg. A Rada és az elnöki hivatal telefonvonalai izzanak. Feltételezik, hogy Valcman azonnali katonai segítségért könyörög kitartóinál, elkerülni akarván a Janukovicsénál is cudarabb véget.
https://balrad.wordpress.com/2015/08/31/kijevben-kitort-a-harmadik-majdan/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése