…”Értesülések szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet múlt heti ülésén felvetődött a hadköteles korúak összeírása. A hírt hivatalos forrásból nem erősítették meg és nem is cáfolták”

Bécs-Budapest, 2015. augusztus 31. hétfő (MSZF)
Ausztria hétfőn de facto felfüggesztette a schengeni egyezményt Magyarországgal szemben, és határellenőrzést léptetett életbe – tudatta a Magyar Szociális Fórum.
Az intézkedést a Magyarországról érkező menekültáradattal indokolták. Az osztrák belügyi szervek parancsot kaptak arra, hogy akár személy szerinti ellenőrzésnek vessék alá a magyar határon átkelőket, elsősorban a kamionosokat, és a különböző méretű buszokat.
Nyugati szomszédunk intézkedése következtében hétfőn reggel 10-20 km-es autósor keletkezett az M1-en, Hegyeshalom előtt, délelőttre pedig 30 km-esre nőtt a dugó.
Szigorították az ellenőrzést a vasúti átkelőhelyeken is. Emiatt a Budapestről késéssel érkezhetnek a vonatok Bécsbe.
Az osztrák kormány lépésével egyidejűleg a magyar belügyminisztérium, az EU szabályaira hivatkozva vasárnap elrendelte, hogy nem utazhatnak tovább Magyarországról Nyugatra azok, akik nem rendelkeznek személyazonosságukat igazoló okmánnyal, és nem regisztráltatják magukat a magyar hatóságnál. Az erről szóló intézkedést Magyarország Kormányának belügyminisztériumi honlapján tették közzé vasárnap délután. Eszerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére.
Nem tudni, mi történik azokkal, akik nem rendelkeznek ilyen okmányokkal, de nem akarnak Magyarországon maradni, mert Nyugat-Európába tartanak – jegyezte meg az MSZF.
A magyar kormány új törvényeket készül hozni, felhatalmazva a hadsereget a délről érkező tömeges bevándorlás elleni államhatár-védelemre, és „bűnténynek” akarja nyilvánítani a bevándorlók illegális határátlépését – tudatta a Magyar Szociális Fórum vasárnap a nemzetközi sajtónak kiadott angol nyelvű tájékoztató anyagában. Az intézkedések egyidejűleg születnének egy négy méter magas védőrendszer felépítésével, a Szerbiával közös határ mentén, 164 km hosszúságban. A jobboldal uralta magyar országgyűlés várhatóan több mint kétharmados többséggel fogja megszavazni az új törvényeket.
Értesülések szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet múlt heti ülésén felvetődött a hadköteles korúak összeírása. A hírt hivatalos forrásból nem erősítették meg és nem is cáfolták – írta az MSZF.
Kiadta: MSZF SZK +36 30 5927371